Ukrajinska oporba poziva na nove izbore i štrajk

Screenshot: Euronews

UKRAJINSKE oporbene stranke rekle su u subotu kako će uspostaviti stožer nacionalnog otpora te pozvale na izvanredne izbore i pripreme za opći štrajk nakon što je policija razbila proeuropske prosvjede protiv vladine odluke da ne potpiše sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, javile su agencije i BBC.

"Zajednički smo odlučili uspostaviti stožer nacionalnog otpora i počeli smo pripreme za sveukrajinski nacionalni štrajk", rekao je novinarima bivši ministar gospodarstva i jedan od tri oporbena čelnika Arsenij Jacenjuk.

On je rekao kako oporbene stranke traže ostavku vlade i izvanredne parlamentarne i predsjedničke izbore kako bi izbacili predsjednika Viktora Janukoviča iz vlasti.

U glavnom gradu Kijevu se oko 1000 prosvjednika nakon što ih je policija rabeći palice i šok granate rano ujutro istjerala s Trga neovisnosti, okupilo u katedrali sv. Mihovila, samostanu iz 12 stoljeća koji su uništile sovjetske vlasti 1937. a obnovljen je 1991. nakon stjecanja neovisnosti.

Janukovič je u petak odbio potpisati ključni sporazum o pridruživanju s čelnicima Europske unije na summitu u Vilniusu nakon snažnog pritiska Rusije.

Oporbeni čelnici koji su u petak navečer pozvali prosvjednike da nastave kampanju za europsku budućnost Ukrajine osudili su policijsku intervenciju.

"Prema mojim brojkama riječ je o desetinama okrutno premlaćenih ljudi, možda stotinama", rekao je Andrij Ševčenko, oporbeni zastupnik. "Bilo je to pravo divljaštvo".

Za nedjelju se planira veliki skup


Policija je privela 35 ljudi ali ih je kasnije pustila, naveo je Jacenjuk.

Ministarstvo unutarnjih poslova reklo je kako je interventna policija pozvana "nakon što su prosvjednici počeli pružati otpor redarstvenicima bacajući otpatke, čaše, boce s vodom i baklje na njih".

Oporbeni čelnici se sastaju sa zapadnim veleposlanicima i pozvali su na veliki skup u nedjelju.

Janukovič je svoju odluku da ne potpiše sporazum s EU-om obrazložio time što bi troškovi modernizacije ukrajinskog gospodarstva kako bi zadovoljilo standarde EU-a bili preveliki te najavio oživljavanje gospodarskog dijaloga s Rusijom. On je rekao kako je pritisak Rusije koja se protivi sporazumu potaknuo njegovu odluku jer si Ukrajina ne može priuštiti da žrtvuje trgovinu s Rusijom.

Prosvjedi su probudili sjećanja na Narančastu revoluciju iz 2004-5 protiv korupcije i izborne prijevare koja je osudila na propast Janukovičev prvi pokušaj da postane predsjednik. Ti prosvjedi su, međutim, bili miroljubivi bez intervencija policije čije nasilje u subotu do sada nije zabilježeno u Kijevu.

Nasilno suzbijanje prosvjeda moglo bi potaknuti na nove sukobe u nedjelju za kada je sazvan proeuropski skup. Prošle nedjelje sličan skup okupio je oko 100.000 ljudi.

Prosvjednici su bili uglavnom mladi pristaše iz tri glavne oporbene stranke uključujući i Batkivščinu (Domovina) zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, koje žele prozapadnu Ukrajinu okrenutu prema Europskoj uniji.

Pročitajte više