Ukrajinski premijer Jacenjuk: Putin želi uništiti neovisnu Ukrajinu i obnoviti SSSR

Foto: FAH

RUSKI predsjednik Vladimir Putin želi "uništiti Ukrajinu" kao neovisnu državu, upozorio je u subotu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, pozivajući Sjedinjene Države i Europsku uniju da budu jamci mirovnog plana u Ukrajini.

"Vladimir Putin ne želi samo (separatistička) područja Doneck i Luhansk (na istoku zemlje), on želi čitavu Ukrajinu" koju "želi uništiti kao neovisnu državu", rekao je Jacenjuk na godišnjoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj proeuropskoj strategiji Ukrajine.

Jacenjug: Putin želi obnoviti SSSR

"On ne može prihvatiti da je Ukrajina dio europske obitelji, on želi obnoviti Sovjetski Savez", dodao je, dok se očekuje da Kijev u utorak potpiše povijesni ugovor o pridruživanju EU-u, koji će potvrditi njegov izlazak iz ruske utjecajne sfere.

Po njegovim riječima, idući korak je uspostava "koridora" od ruske granice do ukrajinskog poluotoka Krima koji je Rusija u ožujku pripojila, kroz regije na jugu Ukrajine.

Kazao je da je "prerano" govoriti o rješenju osam dana otkako je na snagu stupilo primirje između Kijeva i proruskih separatista, uz sudjelovanje Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Ukrajina preslaba za bilateralu s Rusijom

"Bilateralni (mirovni) ugovor s Rusijom nije najbolja zamisao. Za takozvani sam ženevski format, s SAD-om, EU-om i Rusijom, nismo dovoljno snažni za bilateralne pregovore s Rusijom", dodao je.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike i da je na istok Ukrajine poslala svoje regularne snage, što Moskva niječe.

Svrha primirja zaključenog u Minsku je "zaustaviti pokolj" u petomjesečnom sukobu u kojemu je dosad poginulo više od 2700 ljudi, istaknuo je ukrajinski premijer.

"Bio bih sretan da mir dođe u moju zemlju, ali pitanje je uz koju cijenu", kazao je.

"Borit ćemo se za našu domovinu i za našu neovisnost", zaključio je.

Ukrajina tvrdi da je odbila napad pobunjenika na zračnu luku Doneck

Ukrajinska vojska je u subotu priopćila da je dan ranije odbila pobunjenički napad na zračnu luku u Donecku, uporištu proruskih separatista na istoku Ukrajine, usprkos primirju.
"Velik broj pobunjenika uz potporu šest tenkova poveo je u petak u 18.30 sati po srednjoeuropskome vremenu napad na zračnu luku u Donecku koji su vojnici junački odbili", ističe u priopćenju ured za odnose s javnošću glavnog stožera ukrajinske operacije na istoku zemlje.

Pobunjenici su iz topništva gađali položaje ukrajinske vojske koja kontrolira zračnu luku, po istom izvoru. U subotu u zoru zračna luka je gađana iz ručnih bacača.

Odgovarajući u subotu na upit AFP-a, stanovnici Donecka su rekli da su u petak iz smjera zračne luke čuli kratko ali snažno bombardiranje.

Na prilazima zračnoj luci nije bilo promjene na pobunjeničkim položajima i nije joj se moglo prići bliže. Zračna luka je zadnjih mjeseci poprište žestokih sukoba ukrajinske vojske i pobunjenika.

Odgovarajući na pitanje novinara AFP-a, pobunjenici na terenu su rekli da je tijekom noći bilo bombardiranja ali da nisu napredovali i nisu zauzeli zračnu luku.

Pročitajte više