Ultra cijene za Ultra festival: Smještaj po Splitu skuplji i za 500 posto

Foto: Press

ULTRA festival po treći put se održava u Splitu, a sasvim sigurno bit će ga i još dvije iduće godine, vrlo izgledno i još pet nakon toga. Najjaču splitsku manifestaciju pokušale su preoteti razglašene europske metropole, no nije im pošlo za rukom.

Nakon šoka od prve splitske Ultre, koja je iznenadila više-manje sve, Splićani su shvatili da su tri dana fešte prilika, ne samo za promociju grada, već i za odličnu zaradu.

Službena statistika: U dvije godine sedam tisuća novih kreveta

Najbolje prolaze iznajmljivači smještaja, što i ne čudi s obzirom na skromne splitske kapacitete. Od prve do treće Ultre u Splitu se pojavilo 7 tisuća novih kreveta, što je skok veći od 50 posto, no podaci obuhvaćaju samo one prijavljene. 

Splićani koji svoje stanove napuštaju da bi ih unajmili za po 200 ili više eura po danu, nisu obuhvaćeni statistikom, a upravo je takav trend Ultra ustanovila. To je u gradu podno Marjana postala uobičajena pojava.

Partijaneri pune splitske nebodere, i to ne samo one u kvartovima kraj poljudskog stadiona. Ne snađu se doduše svi pa ih podosta zrake sunca dočeka na klupama u gradskim parkovima i travi.

Veliki zlatni rudnik: Apartman za 400 umjesto 100 eura

Cijene dižu svi, i hoteli i vlasnici vila i apartmana, tri dana Ultre veliki je zlatni rudnik, a mirisu novca i kartica teško je odoljeti. Dok hoteli više-manje drže do pristojnosti pa neki imaju čak i relativno kozmetička poskupljenja za dane Ultre, privatni iznajmljivači daju gas do daske.

Popričali smo s jednim koji je cijene, kao i lani, za vrijeme druge splitske Ultre, podigao 4, odnosno, pet puta.

"Sobu sam iznajmio za 250 eura, inače košta 50 eura, 20 kvadrata, klima, internet. Apartman je otišao za 400 eura, inače stoji 100 eura. Tako je bilo lani, tako i ove godine. Skoro sam sve iznajmio, unatoč tome što su mi neki otkazali. U međuvremenu su stigli novi gosti", kaže iznajmljivač. 

Zakon ponude i potražnje

Ultra cijene, smatra, ne bi trebale čuditi. 

"Radi se jednostavno o zakonu ponude i potražnje. Trenutno je takva situacija da tržište može prihvatiti takve cijene, a mi onda nemamo motiva da ih spuštamo. Jednostavno, u Splitu je takva cijena smještaja za vrijeme održavanja Ultra festivala. I smještaj ne uzimaju samo posjetitelji festivala. Prošle godine je jedna obitelj uzela apartman, nisu uopće došli na Ultru, a primjedbe na cijenu nisu imali", kaže.

Agent za punjenje stanova

Ima prijatelja koji se, kao i mnogi drugi, snašao tako što stan napusti i na tri dana ga iznajmi.

"On može dobiti 200 eura po danu, nije oglašen kao ja, tu je ipak razlika. Osim svog, puni i tuđe stanove te tako ostvari dodatni prihod", otkriva naš sugovornik.

Drugi prijatelj bavi se, pak, prijevozom, koji je uz smještaj "najpropulzivnija" grana logistike Ultra festivala.

"Nije mi pričao koliko bi uzeo za turu, ali svi smo čuli da su lijepo zaradili, svi koji su se time bavili", kaže vlasnik apartmana.

Dogradonačelnik pun hvale za goste Ultre

Split je inače od jučer postao pravo multikulturalno središte. Gosti su na Ultru stigli, prema podacima organizatora, iz 143 zemlje.

Uglavnom mlađi svijet, fin i kulturan, pohvalio ih je danas dogradonačelnik Goran Kovačević u emisiji Radio Dalmacije. Sjetio se od lani samo jednog nesretnog događaja kada je jedan mladi Slovenac razbio autobusko stajalište, ali onda se sam prijavio policiji i rekao da će sve platiti samo da mu ne zovu roditelje.

"Istina, ne rade štetu, ali ipak ima malo posla oko njih. Jedan mi je lani na povratku sa stadiona zaspao na ulici pa smo ga morali nekako ubaciti u apartman. Znaju koji put i glasno slušati glazbu, ali se stišaju kada ih se upozori", kaže vlasnik apartmana koji i od ovogodišnje Ultre očekuje sjajnu zaradu. Stoga i ne čudi zaključni komentar. 

"Ah, kad bi makar potrajala cijelu sezonu..."

Pročitajte više