Umirovljenik spasio talijanske turiste: "Zavladala je panika, djeca su plakala"

Foto,video: Dubrovački dnevnik

UMIROVLJENIK Milivoj Meštrović prvi je pomogao talijanskim turistima čija je je jahta udarila u greben. Kako je kazao za Dubrovački dnevnik bilo je poprilično dramatično: "Zavladala je panika, djeca su plakala".

"Ribao sam na grebenima i vidio sam jahtu. U početku sam se začudio budući kako je plovila između Hotela Palace i malog svjetionika na hridi koja izvire iz mora. Znao sam kako ne može proći navedenim dijelom, kako će udariti i kako neće biti dobro. To se i dogodilo, a prizor je bio poprilično grub",  kazao je Meštrović koji je odmah digao sidro i krenuo pružiti pomoć.



Devet talijanskih turista prebacio je na svoju barku, a na jahti su ostali vlasnik i skiper. Na jahti je bilo čak četvero djece. Ubrzo su stigli vatrogasci i Lučka kapetanija koji su spiječili potapanje jahte čiji najam iznosi 6 tisuća eura tjedno.

Za vatrogasce, policajce, te djelatnike Lučke kapetanije i ACI Marine Dubrovnik bila je to besana noć. Akcija izvlačenja jahte na suhi vez trajala je do tri sata ujutro.

Potonuće jahte je, kaže za Dubrovački dnevnik direktor ACI Marine Dubrovnik Mato Franković, izbjegnuto u zadnji čas. Da su spasitelji do broda stigli samo pet minuta kasnije, jahta bi potonula.



"Jahta je propelama i osovinama naletjela na podvodnu hrid, a od udaraca su oštećeni škrokovi. Naoko rupa nije ogromna, ali ipak je dovoljno velika da izazove potonuće. Spasitelji su uvjereni da bi jahta potonula da je pomoć stigla samo nekoliko minuta kasnije jer skiper ne bi mogao sam ispumpati vodu", rekao je Franković i dodao da je jahta teška 50 tona pa je trebalo ispumpati što više vode da bi se podigla na suhi vez. Ispumpavanje vode vršilo se i tijekom tegljenja.

Skiperu jahte, državljaninu Crne Gore, uručen je prekršajni nalog sukladno prekršaju iz članka 64.a Pomorskog zakonika. Predviđena novčana kazna kreće se od 1.000 do 10.000 kuna. Potvrdila je to Lučka kapetanija Dubrovnik.

Jahta New Kama izgrađena je 1984. godine, a potpuno je renovirana u siječnju 2014. Duga je 18 metara, kapaciteta šest osoba i dva člana posade. Plovi pod britanskom zastavom.

Pročitajte više