"Umjesto da raspravljaju o rodnoj ravnopravnosti, profesori bi se trebali baviti stvarnim problemima svojih učenika"

Foto: Ilustracija

UVOĐENJE zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole ovih je dana izazvalo žestoke polemike u javnosti. Redakciji Indexa obratio se predsjednik Vijeća učenika XIII. gimnazije u Zagrebu Pavao Škoko Gavranović. Podsjetimo, Pavle je još kao osnovnoškolac 2010. godine dobio nagradu "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost" jer je za svoj uzrast pokazao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicirao i aktivno sudjelovao u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani zagovornici ZO-a (zdravstveni odgoj) i oni koji mu se protive:

Pročitao sam svih 40 str. kurikuluma i kao osobni zaključak iznio bih stav da se kroz cijeli dio, nazvan Spolno/rodna ravnopravnost, ne cijeli kurikulum, provlači nekakvo izjednačavanje homoseksualnosti s nekom svakodnevicom Hrvata. AKO STE SADA PRESTALI ČITATI ONDA NEMOJTE SI UZIMATI PRAVO DA KOMENTIRATE.

Kao stav VUŠ-a (vijeća učenika škole) XIII. gimnazije čiji sam predsjednik moram iznijeti sveopće gađenje i odbacivanje ideje poistovjećenja stava koji je suprotan svemu za što se zalaže jedna moralna (moralno ne znači katolička) država. Stav da LGBT osobe mogu biti što god žele je njihovo neosporivo građansko pravo i to ne osporavamo ovom izjavom.

Ukoliko postoje ljudi koji misle da je dobro napraviti ovako dvosmislen kurikulum neka se zapitaju tko je ustvari odgovoran za naše moralno propadanje kao društva. Najvažnija stvar koja se trebala naći u tom kurikulumu je ona stavka ili dio koji bi bar malo zagrebao temu obiteljskih vrijednosti. Toga nažalost nema. Sve se svodi na to da ćemo biti bolje društvo ako djeci kažemo da je savršeno društveno prihvatljivo da masturbiraju (ovdje sam se poslužio sarkazmom kako bih malo bolje pojasnio banalnost toga o čemu pričam), masturbiranje je normalna genetski prirođena stvar svakog pojedinca koji bi se radi sebe trebao time baviti u svojem slobodnom vremenu ili unutar neke njemu prihvatljive okoline kojoj tim činom ne bi narušavao slobodu. Već sada imamo više tisuća primjera samo u Zagrebu učenika u adolescentskoj dobi koji masturbiraju pod satom i radi toga su izbacivani iz škola. To je samo jedan primjer koji sam ovdje obradio na nekoliko puta temeljitije od one jedne natuknice koja se nalazi u opisu rada na satu za IV (četvrti) razred osnovne škole.

Sada raspravljati o svakoj stavci je nepotrebno trošenje vremena, a vrijeđanja gospodina iz MIOC-a je apsolutno neprihvatljivo i neka vas svih bude sram što se tako ponašate jer ovo je država u kojoj se smiju javno iznijeti primjedbe na rad bilo koje Vlade. Pogotovo vi profesori koji sad pod pritiskom određenih lijevih političkih stranaka koje djeluju na vašu školu putem mjesne samouprave trebate se posramiti ako ste učenika, kojega ste i vi između ostalih odgajali, ovdje napali na ovakav način.

Ja sam Pavao Škoko Gavranović, predsjednik XIII. gimnazije i kao službeni stav VUŠ-a iznosim:

Prijedlog svim profesorima u našoj i svakoj školi u Republici Hrvatskoj da ne obrađuju na satima razredne zajednice gradivo iz poglavlja Spolno/rodne ravnopravnosti kurikuluma o Zdravstvenom odgoju te da to vrijeme iskoriste kako bi sa učenicima popričali o njihovim problemima unutar škole i kako bi se bolje upoznali sa svojim razredom".

Pročitajte više