Umro Branko Vukelić

Foto: Radio Mrežnica

BRANKO VUKELIĆ, bivši ministar gospodarstva i obrane, bivši gradonačelnik Karlovca te nekadašnji čelnik HDZ-a preminuo je danas popodne u karlovačkoj Općoj bolnici, javlja Radio Mrežnica. Vukelić se zadnje dvije godine borio s karcinomom gušterače. Umro je u 56. godini života.

Vukelić je rođen 9. ožujka 1958. godine, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Bio je član HDZ-a, a političku karijeru započeo je u Karlovcu. Najprije je bio gradski vijećnik, a u mandatu od 1997. do 2001. godine i gradonačelnik Karlovca. Bio je ministar rada i poduzetništva te ministar obrane u Vladi Ive Sanadera. Na zadnjim parlamentarnim izborima bio je na listi HDZ-a odakle je i izabran za saborskog zastupnika 7. izborne jedinice. Nedavno je donio odluku i izašao iz HDZ-a.

Afere obilježile ministarsku karijeru

Vukelića je na veliku političku pozornicu uveo Ivo Sanader. U prvoj Sanaderovoj vladi Vukelića je zapao jedan od najodgovornijih resora; postao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva. Iz tog je razdoblja prvenstveno ostao upamćen po povezivanju s aferom Brodosplit, koja je izbila kada je otkriveno da je iz splitskog škvera izvučeno šest milijuna dolara. Afera Brodosplit i dalje nije dobila pravi epilog.


Iz vremena koje je Vukelić proveo u fotelji ministra gospodarstva datira i nešto manje eksponirana afera privatizacije KIM-a. Radilo se o prodaji Karlovačke industrije mlijeka firmi Chemoderm Ivana Šimića, uz što se također povezivalo Vukelića. U oba slučaja je oporba bezuspješno tražila Vukelićevu smjenu.

U drugoj Sanaderovoj vladi Vukelića je zapalo mjesto ministra obrane, koje je naslijedio od Berislava Rončevića. Bez afera ni ovoga puta nije moglo proći. Novinari su se tako 2009. godine zabavljali s tzv. "Vukelićevim mostom", građevinom vrijednom oko 50 milijuna kuna koja vodi iz ničega u nigdje, a funkcionalna postaje tek završetkom brze ceste do Vukelićevog rodnog sela.

Zbog novog vodstva napustio HDZ

Krajem iste godine Vukelić je doživio infarkt, ali na dužnost se vratio nakon relativno kratkog oporavka. Vukelićeva politička karijera de facto je završila u prosincu 2010. godine, kada je u sklopu rekonstrukcije koju je provela Jadranka Kosor smijenjen s pozicije ministra obrane.

Od tada se u javnosti pojavljivao relativno rijetko, sve dok u veljači ove godine nije istupio iz HDZ-a. Mediji su tada dobili njegovo pismo u kojem je žestoko napao Tomislava Karamarka, poručivši da aktualno vodstvo vodi HDZ u krivom smjeru.


"Nažalost, nakon provedenih izbora na Saboru stranke u svibnju prošle godine, došlo je do gušenja demokracije, vodstvo se počelo ponašati autoritativno, došlo je do raspuštanja pojedinih organizacija bez pravog razloga. Radio sam u interesu stranke, države i svih njenih građana više od 22 godine, ali čini mi se i smatram da se danas interes stranke odvojio od interesa države i građana. Smatram da bi svi političari trebali gledati interes građana i države prije svega, a ne stranke", napisao je Vukelić u pismu kojim je raskrstio s HDZ-om.

Leko: Uvijek se tiho i predano zauzimao za razvoj Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je obitelji brzojav sućuti u povodu smrti zastupnika Branka Vukelića:

"Sa žaljenjem sam primio vijest da je preminuo naš kolega zastupnik, gospodin Branko Vukelić.

Pamtit ćemo ga po tome što se, radeći uvijek tiho i predano, zauzimao za razvoj Hrvatske kako na državnoj tako i na lokalnoj razini. U tome je do kraja ostao vjeran sebi i političkoj ideji zbog koje se i odlučio na ulazak u političku arenu.

Poštovanoj obitelji upućujem u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime izraze sućuti povodom smrti gospodina Vukelića".

Pročitajte više