Umro Mike Harari, vođa operacije Božji gnjev

Foto: FAH

JEDAN od najpoznatijih izraelskih špijuna Mike Harari, koji je organizirao potjeru za palestinskim teroristima Crnog rujna nakon Olimpijskih igara u Muenchenu, umro je u 87. godini, objavili su izraelski mediji u ponedjeljak.

Veteran Mossada

Harari, kojeg je list Haaretz nazvao cionističkim Jamesom Bondom, bio je veteran Mossada koji je sudjelovao u stotinama njegovih operacija, a najpoznatiji je po tome što je sastavio i vodio timove u operaciji Božji gnjev, židovskom odgovoru na pokolj izraelskih sportaša u olimpijskom selu u Muenchenu 1972. godine. Militanti su tada smaknuli dvojicu atletičara, a devetero talaca s kojima je ''Crni rujan'' namjeravao pobjeći preko granice ubijeno je u obračunu sa zapadnonjemačkom policijom. 

U filmu "Muenchen" redatelja Stevena Spielberga iz 2005. godine, posvećenom operaciji Božji gnjev, Hararija je glumio izraelski glumac Moshe Ivgy.

Oslobađanje talaca 1976. godine

Harari je odigrao i ključnu ulogu u spašavanju izraelskih talaca iz zrakoplova Air Francea u ugandskoj zračnoj luci Entebbe 1976. godine.

Izraelski ministar obrane Moshe Yaalon odao mu je priznanje rekavši da se njegov utjecaj na Mossad "osjeća još i danas, i osjećat će se još dugo".

Harari je rođen 1927. godine u blizini Tel Aviva, a karijeru je započeo u izraelskim paramilitarnim organizacijama.

Norveška je 1998. protiv njega podigla optužnicu zbog ubojstva marokanskog konobara u Lillehammeru kojeg je Mossad pogrešno identificirao kao jednog od arhitekata napada na olimpijce, piše BBC.

Harari je zbog incidenta iz 1972. godine ponudio ostavku koju je odbila tadašnja izraelska premijerka Golda Meier, omogućivši mu da nastavi s tajnim operacijama do umirovljenja 1980-e godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.