Umro Win Tin, borac za demokraciju u Mianmaru

Screenshot: YouTube

WIN TIN, suosnivač s Aung San Suu Kyi Nacionalne lige za demokraciju, povijesne stranke mianmarske oporbe, umro je u ponedjeljak u 84. godini, ne odričući se nikada borbe za demokraciju usprkos 19 godina zatvora.

Nekadašnji novinar čije se zdravstveno stanje pogoršalo zadnjih tjedana, umro je u bolnici u Yangonu, izjavio je Nyan Win, glasnogovornik Nacionalne lige. Pogreb će biti u srijedu.

"Jako smo tužni što smo ga izgubili. Kao da je kraj svijeta", prokomentirao je njegov pomoćnik Yar Zar.

"No, puno toga moramo učiniti. Nastavit ćemo raditi što je tražio, i slijedit ćemo njegov put prema demokraciji", dodao je on, ističući da je Win Tin do kraja davao podršku šefici oporbe Aung San Suu Kyi.

Godine 1988. hunta je usmrtila najmanje 3000 osoba u represiji narodne pobune a Win Tin je osnovao Nacionalnu ligu zajedno s dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Sljedeće godine uhićen je, te je proveo 19 godina u zatvoru čime je postao mianmarski politički zatvorenik koji je proveo najviše vremena iza rešetaka.

Oslobođen je u rujnu 2008. iz zatvora Insein u Yangonu amnestijom. U počast svim političkim zatvorenicima i nakon oslobađanja uvijek je bio odjeven u plavu košulju, zatočeničku odoru.

Pročitajte više