Uoči Papina posjeta prijetnje kršćanima u Svetoj zemlji

Foto: Wikipedia

RIMOKATOLIČKA crkva u Jeruzalemu, koja priprema posjet pape Franje Svetoj zemlji planiran od 24. do 26. svibnja, zabrinuta je prijetnjama što ih kršćanskoj zajednici upućuju židovski ekstremisti.

"Smrt Arapima i kršćanima i onima koji mrze Izrael", poruka je osvanula u ponedjeljak na Uredu Biskupske konferencije Centra Naše Gospe u istočnom Jeruzalemu.

"Nastavlja se val fanatizma i zastrašivanja kršćana", napisao je latinski patrijarh Jeruzalema na svojoj mrežnoj stranici.

Poruka ispisana na zgradi koja je vlasništvo Svete Stolice provokacija je samo dva tjedna prije Papina posjeta Svetoj zemlji i Jeruzalemu, smatra patrijarh.

Izraelski dnevnik Haaretz prenio je strahovanja izraelskih sigurnosnih službi da bi radikalni židovi mogli izvesti neki čin mržnje uperen protiv kršćana ili kršćanskih ustanova tijekom Papina posjeta kako bi izazvali medijsku pozornost. Izraelska policija odbila je izravan komentar, ali je rekla da će posjet biti praćen strogim mjerama sigurnosti.

Izgred u ponedjeljak nije usamljen, jer zadnjih godina uvredljivi natpisi nagrdili su džamije, palestinske domove i kršćanske samostane na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, redom područja koja je Izrael osvojio ratom 1967., a Palestinci ih žele uključiti u svoju buduću državu.

Takvih natpisa bilo je 14 ove godine zbog čega je dvoje izraelskih ministara (unutarnjih poslova Yitzhak Aharonovitch i pravosuđa Tzipi Livni) zatražilo u srijedu da se takvi "uvredljivi natpisi" tretiraju kao napadi terorističkih organizacija. Lani je bilo više desetaka uhićenja zbog uvredljivih zidnih natpisa, no polovica privedenih bile su malodobne osobe.

Latinski patrijarh i čelnici crkava u Svetoj zemlji pripremaju "niz akcija kojima će informirati lokalnu i međunarodnu javnost, a vlasti i pravosuđe upozoriti na odgovornost" za problem uvredljivih natpisa uperenih protiv kršćana.

Pročitajte više