Uoči Povorke ponosa: Split se jutros probudio ukrašen pletenim zastavicama u duginim bojama

SPLITSKA riva jutro je dočekala ukrašena pletenim zastavicama u duginim bojama, a postavili su je entuzijasti iz Spletkarenja koji se zalažu za "tolerantniji, topliji i mekši Split".

"U nedjeljno jutro klupe splitske Rive ukrasili smo pletivom u duginim bojama, simbolom LGBT zajednice. Potaknuti aktualnim događanjima vezanima uz Povorku ponosa u Splitu i stavom gradske vlasti prema različitostima uopće, odlučili smo ostaviti svoj trag na jedinstveni način. Ispleli smo pletivo u duginim bojama, simbolu LGBT zajednice, i vezali ih na klupe u središnjem dijelu Rive, upravo na onom mjestu na kojem gradska vlast ne želi vidjeti Povorku ponosa i protuustavno brani građanima pravo na javno okupljanje", poručuju iz Spletkarenja - grupe pletača i entuzijasta koji žele pokrenuti Split da, po uzoru na njihovo pletivo, postane topliji i mekši.

"Iskoristili smo svoj hobi - pletenje, kako bismo poslali poruku. Želimo tolerantniji, topliji i mekši Split, poput našeg pletiva. Kao što ne želimo nikakav nasilan čin ni na Rivi, ni u našem gradu, tako je i naša akcija nenasilna prema urbanoj opremi grada. Naše zastave nisu trajne niti oštećuju klupe na koje su postavljene, već doprinose raznobojnosti i živopisnosti Rive. Ispletene su s ljubavlju i simbol su dobrodošlice svakome tko dođe na Rivu - dnevni boravak otvoren za svakoga", poručuju.

Podsjetimo, Split Pride se održava u subotu 9. lipnja s početkom u 14 sati. Povorka ponosa kreće s Đardina, preko Ulice kralja Tomislava i Marmontove te završava na splitskoj Rivi.

Pročitajte više