Upozorenje Goldman Sachsa: Prodajte dionice koje imate, tržišta kapitala ubrzo će doživjeti oštar pad

UKOLIKO američki zakonodavci na početku sljedeće godine ne riješe problem "fiskalne stijene", moglo bi doći do vrlo problematične situacije za tržište kapitala, upozorio je strateg Goldman Sachsa David Kostin.

Takozvana fiskalna stijena podrazumijeva situaciju u kojoj se vremenski poklapaju istek roka u kojem su vrijedile porezne olakšice te najavljeni rezovi u proračunskoj potrošnji. Tada dolazi do sistemskog šoka za ekonomiju, a nema dvojbe da će u Americi to biti i političko pitanje par excellence.

"Prodajte dionice koje posjedujete, jer se sprema oštar pad tržišta kapitala", upozorio je Kostin, dodavši kako će burzovni indeks S&P 500 potonuti nakon predsjedničkih izbora, kada investitori shvate da se problem fiskalne stijene neće moći tek tako riješiti.

Dio analitičara misli da se suprotstavljene strane u Kongresu ipak neće toliko kockati i da će na koncu postići konsenzus kako bi se to pitanje riješilo, ali iskustvo nas uči kako obje struje vrlo često svoje karte igraju do kraja, bez obzira na katastrofalne posljedice koje njihova tvrdoglavost ima po društvo.

Na to je prošlog mjeseca upozorio čak i MMF, koji je američkim političarima poručio da prijetnju fiskalne stijene shvate ozbiljno, jer bi njihove trivijalne političke nesuglasice mogle dovesti do visokog rizika za globalnu ekonomiju.

Kostin i ostatak ekipe u Goldman Sachsu smatraju kako su šanse da se to pitanje riješi u Kongresu jedan naprama tri. Problematika fiskalne stijene i moguće pogubne posljedice Ameriku bi mogli stajati i vrhunskog kreditnog rejtinga, prenosi CNBC.

Pročitajte više