Uprava Novog lista odustala od otkaza novinaru Borisu Paveliću

Foto: FAH

UPRAVA Novog lista odustala je od namjeravanog izvanrednog otkaza novinaru Borisu Paveliću. Prijedlog otkaza uprava je donijela nakon Pavelićeva teksta u kojom je prenesena tvrdnja Josipa Manolića da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekad bio suradnik Udbe.

Iako je Paveliću isprva nakanio uručiti izvanredni otkaz, predsjednik uprave Neven Klarin na koncu se predomislio pa mu je izrekao samo upozorenje, u kojem stoji da "u slučaju nastavka kršenja radnih obveza ili neke druge povrede radne obveze" i dalje "postoji mogućnost otkaza ugovora o radu".

U službenom "Upozorenju na radne obaveze", kojeg je Index dobio na uvid, Klarin tvrdi da je Pavelić 4. lipnja napisao tekst pod naslovom "Manolić: Karamarko je 80-tih radio za Udbu". Taj tekst u tiskanom izdanju Novog lista nikad se nije pojavio, a na portalu Novog lista osvanuo je u skraćenom obliku da bi bio povučen u roku od pola sata.

Nisu htjeli objaviti tekst bez očitovanja HDZ-a, a HDZ je na upite odgovarao šutnjom

"Glavni urednik dnevnika Novi list Nenad Hlača je, pročitavši tekst, zaključio da isti, u takvom obliku, ne može biti objavljen bez reakcije druge strane; Tomislava Karamarka ili HDZ-a. Naime, u tom tekstu je navedeno da Josip Manolić tvrdi da 'poznaje čovjeka koji zna kodno ime Tomislava Karamarka iz vremena kada je radio za Udbu'", stoji u Klarinovom obrazloženju.


Pritom se uprava i urednik Novog lista nisu uopće obazirali na činjenicu da je Karamarko nakon Manolićeve optužbe iz Hrvatske otišao u Kanadu, a HDZ je na sve upite da se očituju o ovom slučaju, pa tako i na Pavelićev, odgovarao isključivo - šutnjom.

U upozorenju kojeg je Klarin izdao Paveliću dalje stoji da je urednice Ane Makek, koja je u vrijeme objave spornog teksta radila na portalu Novog lista, doznao da je objavu teksta telefonski predložio upravo Pavelić. Klarin nadalje piše da Pavelić dežurnoj urednici na portalu pritom nije spomenuo da se glavni urednik Hlača nije složio s objavom teksta u tiskanom izdanju.

"Pri tome se je, zbog brzine i tehničke pogreške, potkrala greška pri objavi na način da je, umjesto autora teksta Borisa Pavelića, kao autor teksta naznačena HINA. O tome je svoju izjavu dala imenovana Ana Makek, koja je, po nalogu glavnog urednika, unutar narednih 30 minuta tekst obrisala s portala i s Facebook stranice Novog lista", tvrdi Klarin.

Obveza novinara je pisati

Zbog toga šef uprave Novog lista tereti Pavelića za nesavjesno izvršavanje radnih obaveza, kao i za zloupotrebu položaja i prekoračenje danog ovlaštenja, iako je sindikat Novog lista, u očitovanju na prijedlog izvanrednog otkaza, Klarinu poručio da je "obveza novinara pisati". Klarin o tome, međutim, ima drugačije mišljenje.


"Ocjena sindikata kako je obveza novinara 'pisati', je preuopćena i kontekstualizirana jer je to posao kao i svaki drugi i kao takav podliježe pravilima i protokolu koji je u ovom slučaju jasan. Nitko ne sprječava niti jednog novinara da piše, dapače bilo bi vrlo poželjno, i znatno više, što ostaje obveza glavnog urednika da u tom pravcu organizira rad redakcije, ali ostaje pitanje što se piše s kojim ciljem i naravno u skladu s statutarnim, profesionalnim odredbama i novinarskom etikom", tvrdi Klarin.

Za šefa uprave Novog lista tako Pavelićev novinarski angažman s namjerom da se probije medijska blokada o slučaju koji je izazvao paniku u HDZ-u "govori o neprofesionalnosti, nekolegijalnosti i apsolutnom pomanjkanju novinarske etike".

Šef uprave bi mu najradije ipak dao otkaz

Također, iz upozorenju kojeg je Paveliću izrečeno vrlo je jasno da bi mu Klarin i dalje najradije uručio otkaz, ali se predomislio zbog pritiska javnosti i struke.

"Pri donošenju ove odluke prvenstveno se vodimo interesom Novog lista, ali ostaje pitanje na koji način ovakvi postupci doprinose interesu Novoga lista, osim možda stvaranja publiciteta ni negativnog ni pozitivnog, već nepotrebnog, jer je medijsko pojavljivanje izdavačke kuće profesionalno gledajući nepodobno kako u ovom, tako i u svakoj drugoj prilici. Donošenje odluke o izvanrednom otkazu u ovom kontekstu mislim da nikako ne bi naštetilo Novom listu ukoliko se sam događaj ne bi interpretirao na krivi način kao puno puta do sada", napisao je Klarin.


HND najavio da se spremaju otkazi "neposlušnim" novinarima

Na namjeravani otkaz Paveliću oštrim priopćenjem u četvrtak je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) navodeći da je to nastavak pritisaka na novinare.

"Nakon što je uprava 'Slobodne Dalmacije' otkazala ugovor o suradnji Borisu Dežuloviću jer je izgubila sudski spor zbog njegove kolumne objavljene prije tri godine, otkaz Borisu Paveliću zbog objave teksta u kojemu je prenesena izjava javne osobe o drugoj javnoj osobi nastavak je sve većeg pritiska na novinare da kako ne bi radili svoj posao te jasna poruka da će pritisci, kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razloga, biti nastavljeni", stajalo je u priopćenju HND-a.

HND također navodi da je primio još nekoliko uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju "neposlušnim" novinarima u više medija, kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno.

O otkazima i pritiscima na novinare u četvrtak i petak se raspravljalo u Saboru, gdje je nezavisni saborski zastupnik Branko Vukšić ocijenio kako je riječ o "prestrojavanju i početku duhovne obnove pred smjenu vlasti".

Također je reagirala nezavisna Jadranka Kosor, i sama bivša novinarka, upozorivši da svatko tko radi pritisak na novinare time krši Ustav RH. "Takav trend pritisaka na novinare dovest će do autocenzure, što je najopasnije za demokraciju", ustvrdila je Kosor.

 
 
 
 

Pročitajte više