Upravni sud: Varga je bio u sukobu interesa kada je dao 50.000 kuna svojoj udruzi

Foto: FAH

UPRAVNI sud u Zagrebu potvrdio je da je ministar zdravlja Siniša Varga bio u sukobu interesa kada je udruzi Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), koju je osnovao 2011. godine, dodijelio 50.000 kuna za organizaciju konferencije na temu "Renesansa primarne zdravstvene zaštite".

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je, podsjećamo, Vargu zbog te odluke već kaznilo globom od 20.000 kuna. No, Varga je na odluku Povjerenstva uložio žalbu Upravnom sudu u Zagrebu, koji djelomično jeste presudio u njegovu korist, ali ipak je utvrdio da je Varga "zlouporabio pravo da temeljem svoje diskrecijske odluke prihvati pokroviteljstvo koje je obuhvaćalo i dodjelu financijskih sredstava udruzi CIMS".

Uvidom u dokumentaciju sud je, naime, utvrdio da je Varga odluku o dodjeli sredstava CIMS-u donio u ekspresnom roku, istog dana kada je podnesena molba Ministarstvu. Sutkinja Ivana Horvat u obrazloženju presude navodi da Varga ima pravo biti osnivač i član udruge, ali "u tom slučaju promicanje i ostvarivanje interesa udruge ujedno predstavlja i privatni interes dužnosnika".

"Pravilan je zaključak tuženika da kada je pokroviteljstvo odobreno udruzi s kojom je dužnosnik povezan na način kako je to u konkretnom predmetu slučaj, tada sukob interesa postoji i smatra se da je došlo do zlouporabe ovlaštenja koje tužitelj kao dužnosnik ima", stoji u obrazloženju presude.

No, Upravni sud u Zagrebu srušio je dio odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koji se odnosi na optužbe da je Varga sličnu zlouporabu počinio i kao ravnatelj HZZO-a. Zbog toga je nevažećom proglašena i odluka da Varga mora platiti 20.000 kuna kazne, te je Povjerenstvo dobilo rok od 60 dana da donese novu odluku o sankcijama.

Varga ili Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na ovu presudu mogu se u roku od 15 dana žaliti Visokom upravnom sudu RH.

 
 
 
 

Pročitajte više