Ušli u bitku s HDZ-om: SDP-ovi gradonačelnici traže raspolaganje pomorskim dobrom

Foto: Index

TONČI BILIĆ i Ivana Marković, SDP-ovi gradonačelnici Makarske i Supetra traže od HDZ-ovog župana Zlatka Ževrnje da im sukladno članku 21. Zakona o pomorskom dobru prepusti dodjeljivanje koncesija na pomorskom dobru.

"Neka Ževrnja prepusti upravljanje pomorskim dobrom"

"Pomorsko dobro naš je najvrjedniji resurs, a način na koji se koncesije dodjeljuju nije zadovoljavajući, jer pomorskim dobrom upravlja netko iz Splita ili Zagreba. To je kao da mi u Supetru odlučujemo što će raditi na Jarunu. U Supetru smo utvrdili da su neki koncesionari radili i dalje premda im je koncesija istekla. U Gradu nije bila dobra evidencija tih koncesija. Zatražila sam od župana Ževrnje da nam prepusti upravljanje pomorskim dobrom. Zahtjev smo poslali početkom ožujka, ali odgovor nismo dobili, jedino što nas je naš dopredsjednik i županijski vijećnik Damir Krstinić izvijestio kako je dodijeljena još jedna koncesija", kazala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

"Sve prebacuju na Grad pa neka nam daju i izdavanje koncesija"

Gradonačelnik Makarske požalio se, pak, kako nijedan koncesionar makarskih plaža osim njihovog Makarskog komunalca nema spasilačku službu.

"Sve prebacuju na Grad. Ja sam zatekao nered u izdavanju ležaljki. Svi problemi na plažama prebacuju se preko leđa Gradske uprave i zato bi gradovima trebalo dati koncesije. Još je jedna stvar tu bitna, a to je da po članku 7. Zakona o pomorskom dobru koncesije ne mogu biti dodijeljene ako u zemljišnim knjigama nije ucrtana granica pomorskog dobra. To bi trebala biti nepremostiva prepreka, ali kako vidimo, to nije slučaj. Vjerujem da će Županija prihvatiti naš prijedlog i dati nam mogućnost da izdajemo koncesije. Dok god se upravlja iz Županije, neće biti reda", kazao je Bilić.

Šteta u Segetu

Ante Projić, vijećnik iz Općine Seget, požalio se kako je Županija otkazala natječaj za koncesiju ispred hotela Medena.

"Naštetili su tako i Segetu i Medenoj jer je strateški partner za tvrtku u predstečajnoj nagodbi jasno dao do znanja da će odustati od privatizacije ako ne dobije koncesiju. Županija nema senzibilitet, niti mogu adekvatno gospodariti pomorskim dobrom", kazao je Projić.

Lozić neće politički odgovarati zbog blokiranog proračuna

Dopredsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a Damira Krstinića pitali smo zbog čega na tiskovnu konferenciju nije došao Frane Lozić, načelnik Milne. I on valjda ima neko mišljenje o koncesijama, a mogao bi reći koju i o blokadi općinskog proračuna zbog dvostruke prodaje zemljišta, zbog čega je nedavno i nepravomoćno osuđen.

"Načelnik Lozić nije bio najavljen, za razliku od gradonačelnika Hvara Rina Budrovića, koji nije mogao danas doći", kazao je Krstinić. Odgovorio nam je i kako Županijska organizacija SDP-a ne misli stavljati na dnevni red pitanje političke odgovornosti Frane Lozića za blokirani proračun.  

 

Pročitajte više