Uspon i pad Ive Sanadera: Kako je prešao na tamnu stranu i završio iza rešetaka Remetinca

Foto: Hina

VEČERAS je na HRT-u prikazan dokumentarac "I ružičasto je crno" Anke Bilić Keserović o političkom usponu i padu Ive Sanadera, danas nepravomoćno proglašenog krivim za aferu Fimi media.

O Sanaderu su u dokumentarcu govorili Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Andrija Hebrang, Kolinda Grabar Kitarović, Damir Polančec, Jerko Rošin, bivši predsjednik Stjepan Mesić, ali i oni koji su ga upoznali i s njim surađivali devedesetih - Ivić Pašalić, Vesna Škare Ožbolt te zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack. Većina sudionika emisije s njim je usko surađivala, pokoravala se svakoj njegovoj riječi i oduševljeno mu klicala u Vladi, Saboru i na brojnim drugim priredbama. Njegovi stranački kolege iz HDZ-a, ali i "novinar" više EPH-ovih listova koji se proslavio imaginarnim intervjuom upravo s "Ivom Sanaderom", Davor Butković, danas su promijenili ton i svojski se trudili istaknuti "tamnu stranu" bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

"Sanader je svakodnevno komunicirao s glavnim urednicima brojnih hrvatskih medija"

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks tako je istaknuo da su Sanadera mediji "uzdizali do božanstva" te da je svakodnevno komunicirao s glavnim urednicima brojnih hrvatskih medija. Njegove riječi je potvrdila i Vesna Škare Ožbolt koja je, kako je poznato, sa Sanaderom prekinula suradnju. Također je rekla da joj je Sanader naredio da "riješi da postane stopostotni vlasnik kuće u Kozarčevoj".

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić komentirao je aferu Verona u sklopu koje je dogovorena prodaja Plive. "Kada se dogodila Verona, jasno je bilo da se tamo nije našlo društvo da razglaba o glazbi. Vidite što se dogodilo s Plivom", rekao je Mesić. Podsjećamo, aferu Verona je prije nekoliko godina otkrio upravo Index.

Nekadašnji ministar u Sanaderovoj Vladi Andrija Hebrang rekao je kako je primijetio skupe butelje i slike, ali da, kada bi god pitao premijera o tome, dobio odgovor da je ovaj radio 16 godina u Austriji i da si je tim radom osigurao egzistenciju.

Barba Luka: Ima i građana Hrvatske koji imaju pet puta više nekretnina i umjetnina, pa ih nitko ništa ne pita

Jedan od rijetkih Sanaderovih suradnika koji je rekao "da će mu ostati prijatelj bez obzira na sve" je predsjednik Sabora u drugom mandatu HDZ-ove Vlade Luka Bebić. On je u emisiji istaknuo da treba zanemariti Sanadera i njegovu imovinu. "Ima i građana Hrvatske koji imaju pet puta više nekretnina i umjetnina, pa ih nitko ništa ne pita. Koliko je zarađivala njegova žena, pa neka se to istraži, za sve postoje pisani tragovi, sve se može pronaći", rekao je Bebić. Sanaderova imovina procjenjuje se na 28 milijuna kuna, a u Uskoku su uvjereni da je pribavljena na nezakonit način i traže od Sanadera da dokaže kako je do nje došao.

Ponos EPH-a Davor Butković prepričao je situaciju koja se, kako tvrdi, dogodila negdje 2006. u Washingtonu prilikom sastanka s Condoleezzom Rice. Kako je rekao, on je sa skupinom novinara prisustvovao sastanku nakon kojega je uslijedila večera "na kojoj je Sanader nakon butelje-dvije previše rekao da HDZ neće dopustiti da se razotkrije slučaj Brodosplit". Sličnu anegdotu o Sanaderovim bespoštednim odlukama prepričao je i osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš koji je rekao da mu je Sanader jednom prilikom, dok su se vozili zajedno u automobilu, rekao: "Uništit ćemo Euroherc".

U dokumentarcu je spomenuta i afera dvaput plaćenoga BMW-u oko koje se vrh stranke svojedobno dobrano namučio kako bi je opravdao. I tu je aferu otkrio Index.

Vladimir Šeks prepričao je kako mu je Sanader rekao da neće biti predsjednik Sabora u drugom mandatu HDZ-ove Vlade. "Znaš, odlučio sam da Luka bude predsjednik Sabora, Luka je to zaslužio", rekao je Sanader, a Šeksa, kako ističe, nije povrijedila njegova odluka, nego način i stil na koji je to izveo "otpuhujući dim cigare i ispijajući gutljaj pića".

"Sanader nije imao previše sluha za gospodarstvo i imao je manje znanja o gospodarstvu nego što je mislio, što je uvijek opasno"

O bivšem premijeru govorila je i njegova nasljednica Jadranka "Kud Ivo, tu i ja" Kosor koja je također isticala apsolutističku crtu njegove ličnosti koja se nije smjela dovoditi u pitanje. Prepričala je kako se Sanader strašno naljutio i vikao na nju kada se konzultirala s tadašnjim ministrom financija Ivanom Šukerom vezano uz proračun. "Sanader nije imao previše sluha za gospodarstvo i imao je manje znanja o gospodarstvu nego što je mislio, što je uvijek opasno", rekao je njegov ministar gospodarstva Damir Polančec kojemu se bivši premijer danas pridružio u Remetincu.

Kosor je na kraju istaknula da je na obljetnici stranke nekoliko tjedana prije podnošenja ostavke naslutila da se Sanader oprašta. "Na obljetnici stranke je održao jedan potpuno drugačiji govor i to je u suštini bio oproštajni govor", rekla je te dodala da joj nitko od kolega s kojima je tada podijelila taj dojam nije vjerovao.

Dan prije podnošenja ostavke Sanader je bio opušten, a Mirjana presretna

"Nazvao me i rekao da dođem k njemu. Ja sam mislila da je kriza u državi i da se radi o nečem jako povjerljivom, da će mi dati neki zadatak. Bio je vrlo ležeran, ne mogu se sjetiti da sam ga ikada vidjela opuštenijeg. Kada smo sjeli, rekao mi je da odlazi i da će me predložiti za premijerku. Šutjela sam, nisam mogla doći k sebi. Gospođa Mirjana izgledala je kao netko tko je najsretniji na svijetu, kao da joj se dogodilo nešto najbolje i nešto najljepše. Ona bi katkada samo prošla između nas, kao neka sudbina je prošla. Bila je to prava filmska atmosfera, kombinacija horora i trilera", prisjetila se Kosor večeri kada joj je Sanader priopćio svoju odluku.

Pokušavao je doći do drugih, ali nije uspio. Kosor je ta dva dana pamtila po tome da se ničega nije mogla sjetiti. Bila je potpuno izvan sebe, uopće ne zna s kim se sastajala, o čemu je razgovarala, nije mogla spavati. "Jedva sam čekala da to napokon kaže svima i da mogu s nekime razgovarati", priča Kosor.

Umjesto kandidature za predsjednika države - ostavka

"Dan prije bio sam u svatovima. U popodnevnim satima me zvao Sanader da smjesta dođem u Zagreb, ali to je bilo nemoguće. Došao sam drugi dan predvečer. Mislio sam da će mi reći da se planira kandidirati za predsjednika Republike Hrvatske i smišljao sam kako ga odgovoriti od te ideje", prisjeća se Šeks.

"Ja sam bio u posjetu Mađarskoj kada me zvao. Ja mislim da smo svi mi to trebali znati puno ranije, ovako smo stavljeni pred gotov čin . Nama je to priopćeno kao konačna odluka, nismo mogli raspraviti o tome", ogorčen je odlukom bio njegov bliski prijatelj Luka Bebić.

Najbučnije je reagirao Bebić, bio je izvan sebe, grubo je reagirao. U jednom trenutku je između njih dvojice zaiskrilo, priča Kosor, a Šeks dodaje kako mu je Sanader rekao da, ako ne prihvaća njegovu ostavku, napusti prostoriju.

"Mirjana je imala velik utjecaj na Sanadera"

"Mirjana je imala velik utjecaj na Sanadera, ali on joj je nerijetko znao odbrusiti", priča Šeks, a Jerko Rošin dodaje: "Ona je jedna vrlo jaka osoba, koja je sa Sanaderom bila uvijek i svugdje".

"Mislim da na njega nitko nije mogao imati utjecaj, ali tada se gospođa Sanader doimala najsretnijom ženom na svijetu. Rekla je kako beneficije koje je imala kao Sanaderova žena nisu ništa u usporedbi sa slobodom", zaključuje Kosor.

Zašto je otišao - nikome nije htio otkriti

"Ja sam rekao da je to logično, a ne pravilno rješenje. Nije istaknuo nikakve razloge, samo da je umoran, a kao jedan element istaknuo je i zategnute odnose sa Slovenijom, kao i međunarodne pritiske da se taj problem riješi", priča Bebić.

U stranci su pokušali raspravljati, ali Sanader je energično odbijao raspravljati o drugim razlozima, osim onoga da je on svoju ulogu odigrao i završio. "Ja sam svoje napravio, a vi ćete naći nekoga da me zamijeni", prepričao je Sanaderove riječi Šeks.

"Da mi se tu večer izmjerio tlak i izvadila krv, pokazalo bi se da mi je život u opasnosti", prisjeća se Kosor svojih osjećaja te večeri.

Bebić i dalje misli da je Sanader pogriješio i da je mandat trebao završiti do kraja.

Govor za predsjedničku kandidaturu već je bio spreman

"Meni je jedna osoba rekla da je pisala Sanaderov govor za predsjedničku kandidaturu. Dan prije ostavke taj je govor prepravljao. Nitko nije očekivao da će dati ostavku", kaže Kosor.

Polančec se prisjeća kako ga je Sanader na sastanku u Vladi zatražio da komentira njegovu ostavku, ali da on jednostavno nije imao ništa pametno za reći. Nije Polančec razumio Sanaderovo ponašanje niti dva dana prije ostavke, kada je imao zakazan sastanak s Končarom. "Snažno mi se urezalo u sjećanje koliko je on bio dekoncentriran. On je tog ponedjeljka znao da odlazi i da mora otići. Na to ga je natjerao netko vrlo moćan, tko je imao nešto kompromitirajuće protiv njega, konstantno je tipkao na mobitel, izlazio iz prostorije. Svima u prostoriji je bilo jasno da se sastanak treba prekinuti", prisjeća se Polančec.

Nakon dva dana, za ostavku je saznala cijela Hrvatska. "Što me gledate tako? Ja sam duboko promišljao, ovo nije odluka koja je donesena preko noći. Ja sam svoju dionicu odradio, sada je vrijeme za druge", riječi su koje su šokirale većinu Hrvatske.

"Ivo, tema ti je preozbiljna da se šališ, rekao sam Sanaderu. Moji kolege bili su blijedi, otvorenih očiju, tipično za ljude koji su u strahu", rekao je Andrija Hebrang, tadašnji HDZ-ov kandidat za predsjednika.

Prije nego se rastao s kolegama, Sanader je bio široke ruke. Sastao se sa svim kolegama na ručku.

"Sanader je na ostavku bio prisiljen"

"Čula sam to u vrijeme ručka i bila sam zaprepaštena. Njega sam dobila na telefon tek poslijepodne i rekao mi je da se osjeća napuštenim i da ne može više. Nekoliko sam ga puta zvala, ali nikada mi nije dao objašnjenje", priča Doris Pack.

"Sanadera nisam doživljavao kao osobu koja bi svojevoljno napustila politiku. On se u europskim i međunarodnim vodama snalazio kao riba u vodi", kaže Hebrang.

Merkel natjerala Sanadera na ostavku?

"S Merkel sam sam razgovarao nekoliko puta i sumnjam da bi ona imala ikakve veze s time", kaže Mesić. Doris Pack se slaže s time te tvrdi da nitko, pa čak ni Merkel, nije prisilio Sanadera na ostavku, jer su svi bili zaprepašteni njegovim potezom.

"Svi su bili zaprepašteni ne samo ostavkom, već načinom na koji je Sanader podnio ostavku", komentira Kolinda Grabar Kitarović.

Sanader je ljeto proveo na svojoj jahti, dok je u javnosti sve ključalo. Iako je otišao, Sanader je uporno htio ostati, usprkos izjavama u javnosti. Kosor je predstavljao kao najbolju nasljednicu.

"Dobila sam informacije kako drugi članovi i dalje idu na sastanke sa Sanaderom", kaže Kosor. Mesić tvrdi da mu se Kosor požalila kako ministri idu na sastanke sa Sanaderom, a ne s njom. Rekla je da će razgovarati sa Sanaderom, što je i učinila. Rekla je Mesiću da je on to teško primio.

"Nekoliko sam puta bio na sastanku sa Sanaderom, ali sam mu nekoliko puta rekao da vidim kako nešto ne štima između njega i Kosor. Sanader ništa od mene nije tražio, samo se htio informirati o situaciji. Ja sam znao da to ne može voditi ničem dobrom", priča Polančec.

Ključalo je između Kosor i Sanadera

Sve do obljetnice smrti Franje Tuđmana Sanader se nije pojavljivao u javnosti. "Ja mislim da ne bi bilo dobro da dođeš", rekla mu je Kosor. Prema izjavama novinara, sam ih je povlačio za rukave. Na misi zadušnici, opet je sjeo na mjesto Jadranke Kosor. "Došla sam do njega i rekla sam mu da se pomakne i tada sam odlučila završiti tu farsu. Poslao mi je poruku da mu se nije sviđalo njezino ponašanje, a ona mu je poslala poruku da ju ostavi na miru da radi svoj posao.

Do izbacivanja iz stranke čekalo se svega mjesec dana, ali Sanader je i dalje dolazio na sjednice Predsjedništva stranke. U to vrijeme održavao se i prvi krug predsjedničkih izbora, a u javnosti su se pojavile i špekulacije da Sanader čini sve kako HDZ ne bi ušao u Pantovčak.

Sanader je nakon izbora ponovno sazvao sastanak, očekujući da će doći velik broj ljudi koji još uvijek "stoje uz njega". "Tu se Sanader ohrabrio kada je vidio skupinu od 20-ak ljudi koji su došli, ali njegova procjena bila je pogrešna", kaže Šeks. Sazvao je pressicu nakon prvog kruga predsjedničkih izbora jer je, kako kaže, to bio najgori rezultat u povijesti stranke i najavio ponovnu aktivaciju svih svojih funkcija. Predsjedništvo je ipak izbrisalo Sanadera iz članstva. Sanader nije bio pozvan na sjednicu Predsjedništva na kojoj je izbačen iz stranke.

"Kosor je donijela odluku da ga se ne poziva, a ja sam se složio", kaže Šeks. Hebrang je pak tražio da ga se pozove i rekao: "Nikada se nije dogodilo da krivca ne pozivamo, a isključujemo iz stranke".

"To je bio politički linč"

Ni mjesec dana nakon izbacivanja, Ježić otkriva kako je isisavanje novca iz državnih tvrtki dogovorio na sastancima sa Sanaderom. Sanader sve opovrgava, a u javnosti se pojavljuje na inauguraciji Josipovića. Jedan po jedan, u zatvoru završavaju Damir Polančec, Ivan Mravak pa i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Za to vrijeme, Sanader putuje i predaje. Samo na avionske karte potrošio je milijun i pol kuna. Na saborskom povjerenstvu za Inu ponovno svjedoči.

"Ja sam nazvao Sanadera i rekao mu da su kod mene bili članovi Ine i traže sastanak s njim. Nakon mjesec dana ponovno me zvala uprava Ine, kažu da ih Sanader opet ne zove. Zovem Sanadera i kažem mu da se prestane zezati", priča Mesić, koji opisuje ugovor o prodaji dionica Ine MOL-u: "Taj ugovor napisan je u jednoj advokatskoj kancelariji, ali tko je kreirao taj ugovor, jasno mi je bilo da su tu sudjelovali vrhunski stručnjaci prava i energetičari. To je bio skup vrhunskih stručnjaka koji su iskreirali ugovor gdje jedan dobiva sve, a drugi ništa. Bila je to prijevara", kaže Mesić.

Sanaderov konačni pad

"Šokirala me činjenica da ga je kćer vozila, jer je jako bio vezan za svoje kćeri. Bila sam zaprepaštena da je vlastito dijete stavio u medijske i svake druge ralje, ali me nije iznenadilo jer je mislio da je nedodirljiv", kazala je Kosor komentirajući dan kada je uhićen Ivo Sanader.

"Da se radilo o bijegu bilo mi je jasno jer se dan prije vratio iz Amerike. Onaj tko se upravo vratio iz Amerike, ne vraća se drugog dana tamo", priča Hebrang.

12. prosinca uhićen je u Austriji, u tamošnjem zatvoru proveo je sedam mjeseci. Nekoliko je puta ispitan zbog afere s Hypo bankom, Hrvatskoj je izručen u rujnu 2011. godine. Samo nekoliko dana prije izručenja, uhićena je Branka Pavošević. Po prvi puta u Hrvatskoj, jedna stranka je završila na optuženičkoj klupi. Nekadašnje suradnike danas veže samo optužnica. Nešto više od dvije godine nakon ostavke trebalo je da nekada najutjecajnija osoba u Hrvatskoj završi u Remetincu.

"Iskustvo sa zatvorom je jedno grozno iskustvo koje nikome ne bih poželio", kaže Polančec.

Najviše vremena u pet mjeseci proveo je sa svojim odvjetnicima. Zahvaljujući jamčevini svojih prijatelja, nakon pet mjeseci izašao je iz zatvora. Svoju kuću na moru pod hipoteku je založio i Luka Bebić.

"On nije ništa tražio od mene, ali ja sam se odmah javio. Zatvor ga nije promijenio, potpuno je normalno komunicirao. Sve je to bilo pomalo i mediji i politički linč", kaže Bebić.

"Znate kad će me razočarati - kada završi sudski proces. Zasad je on moj prijatelj i želim da sud donese pravednu presudu, bez ikakvih pritisaka. Nema bijelo-crno, to ne postoji", ostaje Bebić vjeran svom prijatelju Sanaderu.

Pročitajte više