Usprkos nesrećama iz HŽ-a tvrde da je sigurnost prometa dobra: Ozlijeđeni će dobiti odštete

Foto: Ivan Brkić/Podravski list/Cropix

"SIGURNOST željezničkog prometa nije narušena", poručio je predsjednik uprave HŽ putničkog prijevoza Dražen Ratković nakon što je u koprivničkoj bolnici posjetio ozlijeđene u jučerašnjoj željezničkoj nesreći te najavio odštete.

Predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Dražen Ratković posjetio je u koprivničkoj bolnici hospitalizirane nakon željezničke nesreće koja se jučer dogodila kod Carevdara kad je putnički vlak udario u teretni. Riječ je o teže ozlijeđenima 54-godišnjoj putnici i kondukteru, te o lakše ozlijeđenom strojovođi putničkog vlaka. Iako u posljednje vrijeme svjedočimo željezničkim nesrećama, Ratković tvrdi da sigurnost željezničkog prometa nije narušena.

"Sigurnost prometa Hrvatskim željeznicama je dobra i sve upute, svi principi odvijanja prometa su napravljeni tako da se maksimalno izbjegne ljudski faktor. Međutim, nažalost, njega koji put nije moguće izbjeći", rekao je Ratković.

Je li upravo ljudski faktor uzrok ove nesreće, pokazat će istrage. Jednu provodi policija, a drugu, internu, HŽ-ovi stručnjaci. Kako rezultati prve interne istrage moraju biti poznati u roku mjesec dana, ovog trenutka još je nepoznanica kolika je šteta. Ratković ističe da HŽ osim u nove vlakove ulaže i u novu infrastrukturu, što jamči sigurnost, te da među tri tisuće viška zaposlenika nema onih koji se bave sigurnošću na hrvatskim prugama.

Troje zadržano u bolnici

Od trinaestero putnika, dvojice strojovođa i konduktera, pomoć je u koprivničkoj bolnici zatražilo njih devetero, od kojih je šestero nakon obrade pušteno na kućnu njegu, rekao je ravnatelj Petar Stapar istaknuvši da je ta zdravstvena ustanova apsolutno spremna za zbrinjavanje unesrećenih u ovakvim izvanrednim okolnostima.

"Onog časa kad nam je Državna služba za obavješćivanje javila da se dogodila nesreća, bolnica je dignuta na najvišu razinu, pozvane su kirurške ekipe, organizirana je i transfuziologija, naša bolnička ljekarna i anesteziološke ekipe su bile spremne. Očekivali smo da će doći veći broj unesrećenih, na sreću, to se nije dogodilo. Evo zbrinuli smo sve koji su došli u našu bolnicu", rekao je Stapar.

Svi su oni, nakon završetka liječenja pozvani da se jave HŽ putničkom prijevozu radi odštete.

Pročitajte više