Ususret pregovorima jača kaotični sukob suparničkih vlada u Libiji

Foto: Hina

RATNI zrakoplovi libijske međunarodno priznate vlade izveli su u četvrtak napade na zračnu luku u Tripoliju, nekoliko sati prije početka mirovnih pregovora pod okriljem UN-a u Maroku.

Libija ima dvije suparničke vlade čije se snage bore za nadzor nad tom sjevernoafričkom zemljom, a kaos koriste i islamistički militanti.

Libija je u srijedu zaustavila proizvodnju nafte na 11 polja zbog pogoršanja sigurnosne situacije nakon što su islamistički borci pregazili polja Bahi i Mabruk u središnjem bazenu Sirt.

U zračnom napadu na Tripoli pogođen je prazan prostor u blizini piste zračne luke Maitige, ali nije nanesena šteta i zračna luka radi normalno, rekao je predstavnik luke.

Većina diplomata i stranih tvrtki povukla se iz Libije tijekom ljeta kada su sukobi eskalirali.

Libijska zora, savez bivših pobunjeničkih brigada preuzela je glavni grad i postavila na vlast vlastitu samoproglašenu vladu.

Međunarodno priznatu vladu i parlament podržavaju borci iz Zintana i general Khalifa Haftar, bivši Gadafijev saveznik koji je pokrenuo vojnu akciju protiv islamističkih militanata.

Predstavnici dviju vlada sastat će se u četvrtak u Maroku pod okriljem UN-a kako bi pokušali riješiti krizu, dogovoriti uspostavu vlade nacionalnog jedinstva i prekid vatre. Prethodne runde pregovora nisu bile uspješne i borbe su se samo pogoršale.

Pročitajte više