Vakula: Iznadprosječna toplina se nastavlja, i ne samo u ovom tjednu

Foto: Index, HRT

"NAKON što nam je u prvom desetodnevlju svibnja bilo toplo u ovom dijelu godine kao rijetko kada do sada, barem prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a, pri čemu u posljednjih tjedan dana ponegdje čak i kao nikada, primjerice u Splitu - iznadprosječna se toplina nastavlja. Ne samo u novome tjednu.", piše Zoran Vakula za HRT-ov Meteo kutak.

Dodaje kako će pritom povremeno biti i hladnijih razdoblja, možda i duljih, ali vrlo je malo vjerojatno da će srednja mjesečna temperatura nekog od mjeseca u nastavku godine biti osjetno niža od višegodišnjeg prosjeka.

"Dapače! To nužno ne znači da će godina biti rekordno topla kao u većini mjesta prošla, iako – po srednjoj godišnjoj temperaturi vjerojatno neće biti ni jako daleko od nje. Ali gotovo posvuda hoće po godišnjoj količini oborine.", piše Vakula.

DHMZ: Do 27 danas na moru

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas će u većini zemlje biti sunčano, ponegdje uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a u Slavoniji i sjeverozapadni, u prvom dijelu dana mjestimice moguće i jak.

Na Jadranu će puhati slaba i umjerena, u Dalmaciji mjestimice jaka bura i sjeverni vjetar, na otvorenom moru poslijepodne sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 18 i 23, na Jadranu 22 i 27 °C.

Sutra se također očekuje pretežno sunčano, potkraj dana na zapadu uz povremeno umjerenu naoblaku s najnižom jutarnjom temperaturom zraka od 6 do 10, na Jadranu od 14 do 17, a najvišom dnevnom većinom između 23 i 26 °C.

Pročitajte više