Van Rompuy: Nezaposlenost mladih potkopava budućnost, riskiramo izgubljenu generaciju

Foto: FAH

EUROPSKI čelnici i socijalni partneri suglasili su se na sastanku u četvrtak oko potrebe poticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta kako bi se ostvarili ciljevi europske strategije za rast i zapošljavanje Europa 2020., priopćila je u petak Europska komisija.

Na Tripartitnom socijalnom summitu, koji se održava dva puta godišnje prije proljetnog i jesenskog sastanka Europskog vijeća, predstavnici organizacija radnika i poslodavaca suglasili su se s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom oko potrebe nastavka provedbe reformi kako bi se omogućio dugoročni gospodarski oporavak.

Naglasak na zapošljavanju

U razgovorima je naglasak bio na mjerama za poticanje zapošljavanja, posebice mladih, i na ključnoj ulozi koju socijalni partneri u tome imaju, kao i njihovoj važnosti u pripremi i provedbi reformi na europskoj i nacionalnoj razini.

"U zadnjih deset godina ova Komisija pomagala je u podupiranju investicija u EU, od pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, proračunskom okviru EU-a vrijednom bilijun eura, do rada s Europskom investicijskom bankom kako bi je se iskoristilo na najbolji mogući način. Ako doista želimo potaknuti rast i zapošljavanje, države članice također moraju reformirati svoja gospodarstva kako bi se mogle natjecati s ostatkom svijeta i privući tvrtke koje su spremne ulagati", rekao je Barroso.

Nezaposlenost u Europi "neprihvatljivo" visoka


Van Rompuy je upozorio da je stopa nezaposlenosti u EU, unatoč svim naporima i određenim znakovima poboljšanja u nekim državama članicama, i dalje "neprihvatljivo" visoka, napominjući da više od petine mladih Europljana ne može pronaći posao.

"Nezaposlenost mladih potkopava temelje budućeg rasta. Riskiramo izgubljenu generaciju. Bez stručne radne snage, ugroženo je mjesto Europe u svjetskom gospodarstvu sutrašnjice", rekao je.

S obzirom na to da je eurozona na rubu stagnacije i deflacije, Van Rompuy se zauzeo za provedbu politika usmjerenih i na strukturne i na cikličke čimbenike, priopćilo je Europsko vijeće.

Van Rompuy: Smanjiti porezno opterećenje rada

Kad je riječ o strukturnoj strani, on smatra da bi, kao prvo, trebalo smanjiti porezno opterećenje rada. Zauzima se također za fleksibilnija tržišta rada, u skladu s europskim socijalnim modelom, te prevladavanje sve većeg jaza na tržištu rada između onih koji su zaštićeni i onih koji su prisiljeni pristati na privremena, nezaštićena radna mjesta, a to su većinom žene, mladi i slabo kvalificirani imigranti.

"Sve veća nejednakost mogla bi ugroziti ne samo socijalnu koheziju i stabilnost demokratskih institucija, nego i zakočiti rast i prosperitet", rekao je.


"Borba protiv nejednakosti u njezinim korijenima podrazumijeva bolje obrazovanje i bolje vještine. To ne znači nužno veću potrošnju; znači bolju potrošnju", istaknuo je.

Glede cikličkih čimbenika zbog kojih raste nezaposlenost, Van Rompuy smatra da je za gospodarski oporavak potrebno djelovati "i na strani ponude i na strani potražnje." "I, naravno, moramo intenzivirati strukturne reforme nužne za povećanje produktivnosti i potencijala za rast", kazao je.

Juncker najavio predstavljanje "paketa" do Božića

"Države članice koje imaju manjak investicija trebale bi se pozabaviti tim problemom a da pritom ne potkopaju svoje javne financije. Strukturne fondove treba iskoristiti u potpunosti. A kao Unija, moramo ubrzati projekte važne za cijelu EU, posebice na području prometnih, energetskih i digitalnih mreža", rekao je, pozdravljajući prijedlog investicijskog paketa novog predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera od 300 milijardi eura, koji bi trebao biti predstavljen do Božića.

Juncker je u govoru pred Europskim parlamentom u srijedu pozvao da se u Europskoj uniji postigne dogovor o novoj strukturi koja će počivati na tri stupa: strukturnim reformama, proračunskoj vjerodostojnosti i investicijama. "Ne vjerujem u čuda. Nema u Bruxellesu projektila na navođenje ni gumba za rast koji bi trebalo samo pritisnuti. Strukturne reforme, fiskalna vjerodostojnost i investicije na nacionalnoj razini i na razini EU-a moraju ići ruku pod ruku", rekao je.

Investicije u EU smanjile su se od 2007. za više od 500 milijardi eura ili 20 posto.

Europski predstavnici radnika i poslodavaca su Europska konfederacija sindikata (ETUC), BUSINESSEUROPE, Europski centar za poslodavce i poduzeća koji pružaju javne usluge (CEEP) i Europsko udruženje obrtnika, malih i srednjih poduzetnika (UEAPME).

Pročitajte više