Varoufakis traži paneuropsku mrežu protiv mjera štednje

Foto: Hina

BIVŠI ministar grčkih financija Yanis Varoufakis poziva na formiranje paneuropske mreže za borbu protiv mjera štednje koja će izrasti u političku stranku.

Varoufakis je u intervjuu za australski nacionalni ABC radio rekao da neće trošiti energiju na dolazeće izbore, već krenuti u političku akciju na europskoj razini.

"Stranka kojoj sam ja služio i lider kojem sam služio su odlučili potpuno izmijeniti kurs i prihvatiti ekonomsku politiku koja nema baš nikakvog smisla, koja je nama nametnuta. Ja ne mislim da smo mi to trebali potpisati, jednostavno zbog toga što će brod nakon nekoliko mjeseci ponovno udariti u stijene. Mi nemamo pravo stajati pred našim ljudima koji su rekli ne programu, i predlagati da ga primijenimo, budući da znamo da je on neprimjenjiv," rekao je Varoufakis i indirektno Ciprasa nazvao "budalom" jer radi Sizifov posao "gurajući stijenu mjera štednje prema vrhu brda protiv svih zakona ekonomije i krajnje dubokih etičkih principa".

Varoufakis je rekao da je Sizifa u djetinjstvu smatrao budalom, "ja bih jednostavno prestao gurati stijenu", kaže.

Bivši ministar je potom otkrio planove za formiranje paneuropske mreže protiv mjera štednje. "Umjesto da se priključim predizbornoj kampanji koja je prema mom mišljenju prilično tužna i jalova, ja ću ostati politički aktivan, možda aktivniji nego ikad prije, na europskoj razini, u pokušaju da osnujem europsku mrežu".

Uz ocjenu da "postojeći model" koalicija nacionalnih stranaka u Europskom parlamentu više ne funkcionira, Varoufakis kaže da trebamo težiti "europskoj mreži koja će u nekom trenutku izrasti u paneuropsku stranku".

Pročitajte više