Već 60-ak zaraženih! Epidemija ospica se širi Zagrebom

Foto: Shutterstock

KAKO doznaje Index iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a ukupno je 60-ak oboljelih od ospica na području Hrvatske, a najviše slučajeva zabilježeno je u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, čak 50-ak, zatim na području Rijeke te nekoliko oboljelih ima na području Vinkovaca. Prema informacijama kojima Index raspolaže u Zagrebu je većina oboljelih u naselju Peščenica.

"Do sada smo zaprimili 30-ak službenih obrazaca prijava, a svakodnevno dobivamo nove prijave ospica. Velik broj oboljelih s ospicama je najvjerojatnije došao iz BiH, Njemačke, Srbije i Slovenije ili su se razboljeli kao njihovi kontakti jer nisu bili imuni odnosno cijepljeni", kaže u odgovoru za Index dežurna epidemiologinja dr. Iva Pem Novosel.

Novosel dodaje da ovu epidemiju još uvijek smatraju manjom nego što je bila 2008. godine te kako su rizična skupina uglavnom necijepljena djeca i mlađe osobe.

Djeca se cijepe protiv ospica prvom dozom cjepiva s navršenih godinu dana, a drugom dozom cjepiva prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Kako nam je kazala doktorica, smatra se da su djeca uglavnom zaštićenima tom prvom dozom tih prvih godina života, no jako je važno docijepiti ih u prvom razredu osnovne škole zbog produljenja zaštite.

Poziv pedijatrima da cijepe djecu!

Kako smo doznali u razgovoru s liječnicima, Služba za epidemiologiju svaki put kada izbije ili prijeti opasnost od neke epidemije poziva pedijatre da provjere procijepljenost djece na svom području te da, ako je potrebno, telefonski ili poštom kontaktiraju roditelje necijepljenog djeteta.

Doktorica Novosel potvrdila nam je da je Služba za epidemiologiju više puta pozivala pedijatre da cijepe djecu koja eventualno nisu redovito cijepljena: "Sa Službe za epidemiologiju je poslan dopis u studenom, pa ponovno u prosincu te opet neki dan. Pedijatri redovno pozivaju roditelje da cijepe djecu koja nisu redovno cijepljena, pa ukoliko je potrebno i pozivom roditelja na kućnu adresu."

Pročitajte više