Velika pobjeda slobodnog interneta: Pretres kuće i zapljena imovine Kim Dotcoma bili su protuzakoniti

NOVOZELANDSKI visoki sud presudio je kako je policijski pretres kuće osnivača Megauploada, Kim Dotcoma, bio protuzakonit, kao i zapljena njegovih kompjuterskih hard driveova koje je FBI kasnije kopirao i odnio u SAD.

Već se i prije govorilo kako je novozelandska policija prilikom akcije na Dotcomovu imanju napravila proceduralnu pogrešku, a sada  je to potvrdio i sud. Zaključeno je kako je nalog za pretres kuće bio preopćenit za tako detaljan pretres i zapljenu imovine, jer u njemu nisu navedeni prekršaji za koje se sumnjiči Kim Dotcom. "U pitanju su bili opći nalozi te su oni, kao takvi, bezvrijedni", objasnila je sutkinja Helen Winkelmann.

Osim toga, sutkinja je zaključila i kako su informacije koje je FBI skinuo s Dotcomovih kompjutera također uzete nezakonito, jer on nikad nije dao svoj pristanak za to. Stoga je nezavisnom pravnom stručnjaku povjeren zadatak da pregleda zaplijenjeni materijal i procjeni koji se podaci relevantni za istragu, a koji nisu. Podaci koji se ocijene relevantnima bit će predani američkim vlastima, a ostali koji su uzeti protuzakonito bit će vraćeni Kim Dotcomu.

Dotcomov odvjetnik tvrdi kako je na originalnom nalogu stajalo da se kompjuteri  i podaci moraju prevesti u SAD, što znači da je FBI u tom slučaju prekoračio svoje ovlasti.

Pročitajte više