Veliki Putinov projekt plinovoda prema Kini mogao bi kasniti

Foto: FAH

RUSIJA bi mogla odgoditi završetak velikog plinovoda koji bi dovodio plin u Kinu, rekla su za Reuters tri izvora bliski državnoj izvoznoj kompaniji Gazpromu, a time bi kasnio jedan od važnih projekata ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Ti su izvori željeli ostati anonimni, a kažu da bi projekt "Sibirska snaga" mogao biti odgođen dok Moskva ne završi drugi, manje ambiciozan projekt slanja plina s postojećih polja u Kinu, plinovodom tisućama kilometara zapadnije.

Rusija tvrdi da nema planova odgode toga plinovoda teškog pet 55 milijarda dolara, iako su globalne cijene energenata pale što u pitanje dovodi isplativost investicije.

Gazprom ne odustaje od plana, ali izvori tvrde da će morati


Ministar energetike Aleksandar Novak rekao je prošli tjedan za Reuters da Gazprom ne odustaje od svoga plana da prvi plin u sklopu projekta Sibirska snaga poteče 2019. Gazprom već čisti rutu plinovoda, a pet ruskih proizvođača cijevi sklopilo je ugovor o isporuci otprilike trećine svih širokoprofilnih cijevi potrebnih za taj projekt. Gazprom to nije htio komentirati.

Tri industrijska i bankarska izvora kažu da bi Moskva mogla odgoditi završetak toga pravca dok ne završi jeftiniji pravac Altaj koji ide s postojećih polja prema zapadu Kine.

Takva bi promjena, piše Reuters, usporila i umanjila vrijednost projekta koji je bio u središtu moskovskog plana da pronađe nova tržišta za svoje azijske izvore energije. Putin je osobno nadgledao rad na četiri tisuće kilometara dugom istočnome pravcu plinovoda 'Sibirska snaga' vrijednome 55 milijarda dolara.

Pročitajte više