Veliki korak u izgradnji čahure za Černobil

Screenshot: YouTube

ZAVRŠENA je velika etapa u izgradnji zaštitne čahure za oštećeni nuklearni reaktor u Černobilu koja bi trebala utrti put njegovoj konačnoj sanaciji.

Tvrtke zadužene za operaciju su spojile dva polu-luka u postupku koji podrazumijeva pažljivo poravnavanje i 234 spojeva duž čahure široke 250 metara koja je sa svojih 30,000 tona pet puta teža od Eiffelovog tornja.

"Ovo je još jedan veliki korak naprijed. Konstrukcija čelične strukture se približava kraju i mi smo uvjereni da će posao biti završen do kraja 2017. kao što je planirano," rekao je Vince Novak, direktor za nuklearnu sigurnost EBRD-a (Europska banka za obnovu i razvoj) koji sudjeluje u financiranju projekta

Postupak spajanja je završen u jednom danu i sada preostaje učvršćivanje s gotovo 1,000 vijaka i zakovica .

Nova sigurnosna čahura se gradi za reaktor broj 4, koji je ostao otkriven nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Ona je visoka 110 metara, viša od Kipa slobode i šira od Stade de France, francuskog nacionalnog stadiona koji se nalazi u pariškom predgrađu Saint-Denis, navodi  KHL. Svrha strukture je zaštita od radijacije, omogućavanje uklanjanja prijašnjeg betonskog skloništa čiji se rok upotrebe bliži kraju i upravljanja nuklearnim otpadom.

Sljedeći korak je pozicioniranje čahure iznad sarkofaga u kojem je oštećeni reaktor. Ostaje i instalacija inovativnog ventilacijskog sustava koji bi trebao spriječiti eroziju kroz njen vijek od stotinu godina.

Pročitajte više