Veliki skandal u SAD-u: Ovo je muškarac koji je otkrio kako američki špijuni nadgledaju građane na internetu!

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI tehnički pomoćnik u CIA-i Edward Snowden identificiran je kao "zviždač" koji je britanskom The Guardianu razotkrio veliku špijunsku aferu u SAD-u i koji je odgovoran za jedno od najvažnijih curenja podataka u javnost u novijoj američkoj povijesti. Snowden je bio i zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost, a tvrdi da je htio upozoriti javnost na opasnosti koje za njih leže na internetu.

Podsjetimo, prije nekoliko dana novi veliki skandal potresao je administraciju američkog predsjednika Baracka Obame. Objavljeno je kako su američke špijunske agencije NSA i FBI izvlačile podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple.

Prema izvješću kojeg su objavili Washington Post i britanski Guardian, američki špijuni nadgledali su dobar dio prometa na world wide webu. Pristup Facebookovim serverima, primjerice, znači da su mogli imati uvid u profile korisnika najpopularnije društvene mreže, a iz Googleovih su servera mogli izvlačiti e-mail poruke korisnika Gmaila.

Podaci su se skupljali preko programa PRISM, koji je ustanovljen 2007. godine, a koji je od tada eksponencijalno rastao. Kroz godine je PRISM postao glavni izvor informacija za NSA, najveću američku špijunsku agenciju, zaduženu između ostalog za nadgledanje elektroničkih komunikacija.

"Američka vlada pokušava razoriti privatnost"

"Nisam imao namjeru skrivati tko sam zato što znam da nisam napravio ništa loše. Ne želim pozornost javnosti, jer ne želim da se priča vrti oko mene. Želim da priča bude o tome što radi američka vlada - kazao je Snowden. Stvarno želim da se fokus rasprave o dokumentima među građanima diljem svijeta usmjeri na činjenicu u kakvom svijetu živimo. Moj motiv je bio informirati javnost što se čini u njihovo ime i protiv njih", kazao je Snowden.

"Ne želim da američka vlada razori privatnost, slobodu na internetu i osnovne slobode ljudi diljem svijeta sa ovom velikom 'mašinom' za praćenje koju tajno grade", rekao je Snowden. Trenutno se nalazi u Hong Kongu, a sumnja i da njega špijuniraju. Očekuje da će SAD pokrenuti istragu protiv njega zbog kršenja zakona o špijunaži i pomaganja neprijateljima.

Pročitajte više