Veljko Džakula: Spreman sam pomiriti Josipovića i Nikolića

Foto: ICTY

VELJKO DŽAKULA, predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) u intervjuu za beogradski Danas ponudio se da nastupi kao "mirotvorac" između Ive Josipovića i Tomislava Nikolića.

"Srbi iz Hrvatske nisu automatski građani Srbije i ne sudjeluju na izborima u Srbiji. Lako je razumjeti da oni koji su odlučili da se nikad ne vrate u Hrvatskoj u Srbiji zagovaraju tvrd stav prema Hrvatskoj, a da mi koji živimo u Hrvatskoj želimo da odnosi Zagreba i Beograda budu što bolji. Iz pozicije civilnog društva i manjinske organizacije teško je bitnije doprinijeti razumijevanju dviju država, ali uvijek sam činio sve da tome doprinesem. Zato sam ponosan što sam bio na inauguraciji predsjednika Nikolića, a vrlo bih rado doprinio da se između njega i predsjednika Josipovića uspostavi dijalog. Budu li predsjednici to željeli, vrlo ću rado učiniti sve da se smanji trenutno nerazumijevanje među njima dvojicom", kaže Džakula.

Za Josipovića je Džakula imao samo riječi hvale. Nazvao ga je prvim političarem koji je u Kninu na Dan oluje pozvao građane na pijetet prema srpskim žrtvama. Podsjećamo, Džakula je također bio u Kninu na Josipovićev poziv, što je izazvalo svojevrsni raskol unutar srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj.

Govoreći o tome danas, Džakula kaže da je Milorad Pupovac instrumentalizirao Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), te dodaje da Pupovcu odgovara napetost između većine i manjine. Džakula optužuje Pupovca da "srpsku zajednicu održava u poziciji nacionalnog geta".

"Josipović je u polemici s Pupovcem samo ponovio stvari koje SDF govori godinama. Priče da bi SDF, ili ja osobno, stekao povlašten status kod predsjednika, da budem njegov 'lični Srbin', sasvim su neutemeljene optužbe. Predsjednik zaista podržava pluralizam u srpskoj zajednici", kaže Džakula.

Pročitajte više