Venecija od danas ne prihvaća imigrante: "Nalazimo se pred kolapsom"

Ilustracija: Salvatore Gerace/Flickr

GRAD VENECIJA i istoimena talijanska regija objavile su u srijedu kako više ne žele prihvaćati izbjeglice, objašnjavajući to popunjenim kapacitetima i problemima sa strancima.

"Venecija od danas neće više primati imigrante. Već imamo dovoljno problema s pijanim turistima, prosjacima i uličnim trgovcima. Stanje je teško, prijete nam socijalni problemi", izjavio je Luigi Brugnaro, koji je u nedjelju izabran za gradonačelnika Venecije.

I Luca Zaia, ponovno izabrani čelnik regije Venecije, odbija prihvat daljnih izbjeglica.

"Regija je već primila 3.966 imigranata. Vlada je danas najavila da će nam stići još 250 izbjeglica. Nemamo više mjesta. Jedino je rješenje smještaj imigranata u šatorskim naseljiva, a to nije dostojno ljudi", izjavio je Zaia, političar kesnofobične Lege Nord u govoru u parlamentu.

Pred kolapsom

"Nalazimo se pred kolapsom. Izbjeglice spavaju u parkovima, na kolodvorima, pod vedrim nebom. Prijeti nam biblijski egzodus. A u Veneciji već živi 517.000 stranaca, od čega su 42.000 bez posla", upozorio je Zaia. Pozvao je lokalne vlasti da uklone izbjeglička naselja iz jadranskih ljetovališta i izbjeglicama nađu smještaj u drugim talijanskim gradovima. Ni jedan izbjeglica ne bi trebao biti smješten u turistička mjesta, jer se njihova nazočnost negativno odražava na turizam na kojemu regija godišnje zarađuje 17 milijardi eura, rekao je Zaia.


Prema njegovim riječima, Italija je od početka godine prihvatila 58.659 izbjeglica, što je povećanje od deset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zaia kaže da Italija do kraja godine računa s 200.000 tisuća izbjeglica, nakon što ih je prošle godine primila 170.000.

Napeto stanje u Ventimigliji

I dalje je napeto stanje u Ventimigliji, pograničnom mjestu s Francuskom u Liguriji, gdje oko 150 izbjeglica čela na kolodvoru da im se omogući dalje putovanje u Francusku. Talijanska je željeznica dala izbjeglicama vagone na raspolaganje za privremeni smještaj. Još 100 izbjeglica nalazi se nedaleko od granice, nakon što je Francuska u prošli četvrtak zabranila afričkim izbjeglicama ulazak u zemlju preko graničnih prijelaza Ventimiglia i Menton.

Oko 90 izbjeglica, uglavnom iz Eritreje i Somalije, stiglo je u Bolzano, odakle je već prije 50 izbjeglica otputovalo u Austriju.

Pročitajte više