Venezuela 2014. završila recesijom, inflacija u studenom dosegla 63.6 posto

Foto: Hina

VENEZUELA je u 2014. godini ušla u recesiju. Prema priopćenju tamošnje središnje banke koje prenosi Reuters, BDP se u prvom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjio za 4.8 posto, pad se nastavio u drugom kvartalu (4.9%) da bi u trećem sažimanje iznosilo 2.3 posto.

Iz banke dodaju da je 12-mjesečna inflacija oborila rekorde u obje Amerike i u studenom dosegla 63.6 posto. 

>Vjerojatnost da će Venezuela bankrotirati je 93 posto


Izvještaj, koji je u skladu s očekivanjima analitičara, je objavljen samo nekoliko sati prije konferencije za novinare predsjednika Nicolasa Madura u kojem su najavljene ekonomske reforme.

Socijalistička vlada Venezuele za loše stanje nacionalne ekonomije krivi opoziciju i četveromjesečne prosvjede u kojima su ubijene 43 osobe.

"Akcije protiv javnog reda su blokirale valjanu distribuciju osnovnih dobara populaciji, kao i normalan razvoj proizvodnje i uslužnih djelatnosti," piše u priopćenju banke.

"Rezultat je skok inflacije i pad ekonomske aktivnosti".

Opozicija za ekonomsku krizu krivi 15 godina socijalističkih političkih smjernica koje je uveo Madurov prethodnik Hugo Chavez.   

"Dan prije kraja godine, oni objavljuju brojeve za rujan, listopad i studeni. Najveće na svijetu. Ekonomska efikasnost Nicolas! Prekrasno," napisao je opozicijski lider Henrique Capriles na Twitteru.

Venezuela podatke o inflaciji nije objavljivala od kolovoza.

Pročitajte više