Venezuela se povukla iz arbitražnog tijela Svjetske banke

VENEZUELA se jučer i službeno povukla iz arbitražnog tijela Svjetske banke, javlja Economic Times. Predsjednika Hugo Chavez takvu je odluku donio nakon što su se nagomilali slučajevi protiv Venezuele zbog nacionalizacije stranih firmi i njihove imovine.

Chavez je napomenuo kako bi svi sporovi sa stranim kompanijama koje djeluju u Venezueli trebali biti riješeni od strane lokalnog pravosuđa. Svoje povlačenje iz arbitražnog tijela (International Centre for Settlement of Investment Disputes) označili su kao definitivno i opravdali ga tvrdnjom da tijelo favorizira strane kompanije.

Centar trenutno u proceduri ima 17 slučajeva protiv Venezuele, a uglavnom se radi o tužbama velikih naftnih kompanija poput Exxona i ConocoPhillipsa. Stručnjaci za međunarodno pravo objasnili su kako povlačenje Venecuele neće imati utjecaj na postupke koji su već u tijeku.

Ukoliko se Venezuela ne pojavi na ročištima, smatrat će se da su "priznali krivnju" te će biti omogućen ovršni postupak nad njihovom imovinom u inozemstvu. Povlačenje iz ICSID-a moglo bi u još većoj mjeri odvratiti investitore od Venezuele.

Pročitajte više