Verhofstadt: Europska unija riskira sve postignuto zbog nemoći da se nosi s izbjegličkom krizom

Screenshot: YouTube

PREDSJEDNIK ALDE Stranke – Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt rekao je u četvrtak u Poreču da će Europska unija ugroziti svoj kredibilitet na zapadnom Balkanu ako i dalje samo bude gledala ilegalne prijelaze izbjeglica preko granica te da mora uspostaviti zajednički sustav upravljanja migracijskom krizom te jedinstvenu migracijsku politiku.

"Europska unija trenutačno riskira sve dosad postignuto zbog nemoći da se nosi s azilom i migracijom na jedinstven način. Ako nastavi samo gledati masovne ilegalne prijelaze iz Grčke u Makedoniju i ostale zemlje regije, ozbiljno ugrožava svoj kredibilitet na zapadnom Balkanu... Europska unija mora uspostaviti zajednički sustav upravljanja migracijskom krizom tako da uspostavi jedinstven sustav na granicama Europe, sustav azila te migracijsku politiku", rekao je Verhofstadt na konferenciji za novinare nakon sastanka čelnika stranke i vodstva Kluba zastupnika ALDE Stranke – Saveza liberala i demokrata za Europu u Europskom parlamentu.

Guy Verhofstadt podsjetio je kako je u posljednjih 25 godina Europska unija predano radila kako bi osigurala sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i ohrabila zemlje regije da provedu reforme za pristupanje Europskoj uniji.

Jakovčić: Hrvatska ima drugačije lice nego pojedine zemlje iz okruženja


Na sastanku u Istarskoj sabornici u Poreču bilo je riječi o rješavanju izbjegličke krize u Europi, učinkovitijem radu Europskog parlamenta i strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju.

IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić istaknuo je da je ALDE jasno podupro sve ono što je u Hrvatskoj učinjeno za migrante.

"To jasno pokazuje da Hrvatska ima drugačije lice nego pojedine zemlje iz okruženja", rekao je Jakovčić, napominjući kako su svi svjesni da je Hrvatska mala zemlja i ne može primiti veliki broj ljudi.

Pročitajte više