Vicdan Ozerdem konačno ide kući!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

IZ CENTRA za mirovne studije stigla je vijest kako je Županijski sud u Dubrovniku danas zaprimio odluku Vrhovnog suda povodom žalbe Vicdan Ozerdem u postupku izručenja koje je za nju tražila Republika Turska.

Vrhovni sud preinačio je prvostupanjsku odluku i utvrdio da je njome povrijeđen kazneni zakon, te odbio izručenje Vicdan Ozerdem Turskoj. Nastavno, istražna sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku donijela je odmah danas odluku o ukidanju mjera opreza što znači da Vicdan nakon što dobije putovnicu može napustiti Republiku Hrvatsku i vratiti se svojoj obitelji u Mainz.

Odslužila pet godina kazne


Podsjetimo, turska novinarka Vicdan Özerdem uhićena je 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković te se do 17. rujna nalazila u pritvoru u Dubrovniku. Vicdan je došla na odmor sa suprugom i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Njemačkoj te od 2005. godine posjeduje izbjegličku putovnicu, hrvatska policija ju je uhitila utvrdivši da je riječ o osobi s Interpolove tjeralice.

Zbog sudjelovanja u demonstracijama u Turskoj odslužila je pet godina zatvorske kazne. Nekoliko mjeseci je štrajkala glađu, a nakon toga se i razboljela. Mučena je elektrošokovima i izolacijom, trpjela je batine, a u velikim neredima koji su izbili u turskim zatvorima spaljena joj je koža na trbuhu. Dijagnosticiran joj je posttraumatski sindrom i dijagnosticiran Wernicke-Korsakovljev sindrom poremećaja neuroloških funkcija uslijed pothranjenosti.

I pučki pravobranitelj Jurica Malčić smatrao je da bi Republika Hrvatska izručenjem Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava. U posebnom priopćenju pučki pravobranitelj je istaknuo da Özerdem treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

Pročitajte više