Video - Breivik: Ne osjećam se krivim, ubijao sam iz samoobrane!

U OSLU je počelo suđenje ekstremnom norveškom desničaru Andersu Behringu Breiviku, optuženom za pokolj 77 osoba, od čega je osam poginulo u detonaciji bombe, a ostali u brutalnoj pucnjavi u kampu za mlade na otoku Utoya.

Uz fašistički pozdrav stisnutom desnicom Breivik je odmah po ulasku u sudnicu izjavio da ne priznaje norveški sud. Na današnjem se ročištu predviđa čitanje optužnice te Breivikovo izjašnjavanje o krivnji. Prvi dio već je počeo, a hladnokrvni je ubojica bez ikakvih reakcija slušao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Nakon čitanja optužnice došao je red na Breivika, koji je priznao ubojstva 77 osoba, ali je izjavio da se ne osjeća krivim.

Suza za manifest

Najzloglasniji masovni ubojica u povijesti Norveške zaplakao je na suđenju - ali ne zbog svojih žrtava, već zbog manifesta "Vitezovi Templari 2083" koji je objavio na internetu. Do trenutka kada je u sudnici pušten njegov filmić Breivik je bio potpuno miran, a onda je izgubio kontrolu nad emocijama i zaplakao.

Deset tjedana pakla

Breivik se pred istražnim sucem izjasnio da nije kriv, ali je priznao da je ubojstva počinio. Očekuje se da će suđenje trajati 10 tjedana, a kazna koju će dobiti ovisit će prvenstveno o procjeni njegovog psihičkog zdravlja. Iako su nedavno sudski vještaci potvrdili da je Breivik psihički zdrav i da može u zatvor, presudna će biti svjedočenja pred sudom. U studenom prošle godine psihijatrijskim je vještačenjem utvrđeno da Breivik boluje od paranoje i shizofrenije te da je u istom stanju bio i tijekom napada u Norveškoj, a simptome je pokazivao i prilikom 13 intervjua koje su vještaci i tužitelji proveli s njim nakon napada.

"Sljedećih deset tjedana bit će kao da smo u paklu...Slušati tog čovjeka kako objašnjava što je učinio, zašto je to učinio i kako je to učinio", izjavio je Trond Henry Blattmann, čiji je sin ubijen na otoku Utoyi.


Pokolj iz samoobrane?!

Na jednom od saslušanja u veljači Breivik je javnosti po prvi puta nakon pokolja pokazao svoje pravo lice. U sudnicu je ušao nasmiješen od uha do uha te je uporno tvrdio da su navodi o njegovom narušenom psihičkom zdravlju smiješni. Tvrdio je da bi radije proveo cijeli život u zatvoru, nego bio proglašen mentalno nestabilnim.

Breivik tvrdi da je pokolj na Utoyi počinio iz samoobrane, kako bi spasio Norvešku od "najezde multikulturalnih snaga" te da bi spriječio "etničko čišćenje Norvežana", tvrdi njegov odvjetnik.

Stručnjak za terorizam Tore Bjorgo izjavio je nedavno da je Breivik duboko poremećena osoba koja je zaokupljena sama sobom i svojom vizijom sebe kao junaka koji će spasiti cijelu Europu.

Pročitajte više