Video - Pobjeda građanstva nad mržnjom i barbarstvom: Zagreb je bio i ostao antifašistički!

ZAGREB je danas definitivno pokazao da je antifašistički grad i da njegovi građani, ali i brojni drugi koji su došli iz cijele Hrvatske, nisu spremni dopustiti "fašističko orgijanje" na svojim ulicama.

Prosvjed Ujedinjeni protiv fašizma okupio je, unatoč kiši,  nekoliko stotina građana, koji su razvili antifašističke transparente te uz glazbenu podlogu izvikivali "Mi Hrvati antifašisti", "No pasaran" i "Antifašistički Zagreb".


Pokisla šačica maloljetnih ultradesničara i uhićenje zbog nacističkog pozdrava

Policija, koja je na samom početku manifestacije legitimirala antifašiste, je također bila prisutna u velikom broju. Isto se ne može reći i za ultradesničare, koji su se, unatoč pompoznim najavama, na kraju okupili u minornom broju. Kod kipa bana Jelačića okupilo se svega dvadesetak nacionalista, mahom maloljetnika, koji su istaknuli "NDH ikonografiju". Pripadnika Hrvatskog uljudbenog pokreta, koji je za razliku od HČSP-a dobio dozvolu za skup, nije bilo.



Policija je u startu postavila kordon između dvije skupine i spriječila eventualni sukob, pa je sve ostalo na međusobnom dobacivanju. Uslijedila su i prva uhićenja. Jedan mladić iz redova desničara digao je ruku i pozdravio nacističkim pozdravom, nakon čega je uhićen.

Policija brutalno odvukla mladog antifašista zbog prekrivenog lica

Policija je potom pripadnike dviju skupina počela udaljavati prema različitim stranama Trga, a potom je došlo i do naguravanja antifašista s policijom. Jedan mladić je tad uhićen zbog prikrivanja lica maramom, te su ga četiri interventna policajca doslovno odvukla po podu. Mladić je vikao kako ništa nije učinio i kako je "ova država fašistička i uvijek podržava fašizam". Nedugo zatim, uhićen je još jedan mladić koji je ima prekriveno lice.



U naguravanju je ozlijeđen jedan fotograf koji je dobio udarac u glavu. Skupina ultradesničara se potom počela dodatno osipati, nakon čega su antifašisti zaključili kako je "njihov posao" na Trgu gotov. Tada je povorka okupljena iza transparenta "ujedinjeni protiv fašizma" krenula prema policijskoj postaji kako bi oslobodili uhićene kolege. Njih je, saznalo se, bilo više od dvoje uhićenih na Trgu.

Zbunjena policija

Djevojka i mladić uhićeni su prije samog prosvjeda jer su imali crveni transparent Antifa Split, na kojem je bila slika šake koja razbija svastiku. Policija je mislila kako ističu fašistička obilježja, što baš i nema smisla jer su evidentno pripadali "drugom taboru". Jedna djevojka dospjela je u nevolju zbog posjedovanja 20 jaja, te je zaradila prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.



Pustite nam drugove!

Antifašisti su ispred policijske postaje vikali "Pustite nam drugove", te su gromoglasnim pljeskom i povicima "No pasaran" dočekali puštanje na slobodu dvoje uhićenih antifašista. Još su neko vrijeme ostali ispred postaje kako bi pružili podršku uhićenim kolegama koji su još bili u postaji i pričekali da stignu njihovi odvjetnici.


Prosvjednici su se tada u većoj mjeri razišli, ali su se još jednom vratili na Trg kada su čuli da su se ultradesničari ponovno počeli tamo okupljati. Jednom kada su se antifašisti vratili na Trg, desničari su podvijena repa promptno napustili lokaciju.

Borba protiv fašizma se nastavlja

Naposljetku su se razišli i antifašisti, ali će se već sutra na istom mjestu okupiti u 11 sati. Danas je razum izvolijevao pobjedu, ali borba protiv fašizma u Hrvatskoj daleko je od gotove.

Pročitajte više