Video - Pogledajte policijske snimke privođenja mljekara



ZAGREBAČKA policija uz pomoć interventne policije u punoj spremi u noći sa srijede na četvrtak je privela mljekare koji su sa svojim traktorima prosvjedovali na Slavonskoj aveniji ispred Dukata. Kako doznajemo, privedeno je nekoliko desetaka prosvjednika te se trenutno s njima u policiji obavljaju razgovori. Nakon razgovora u policiji, mljekari će najvjerojatnije biti pušteni, rekli su nam jutros u policiji, a oko 10.30 stigla je i informacija da su pušteni svi osim jednoga koji je bio pod utjecajem alkohola. Bilo je privedeno oko 30 mljekara.

Zagrebačka policija objavila je svoje snimke privođenja mljekara.

Ostojić: Radi se o uklanjanju blokada

U Saboru se danas na zahtjev predsjednika Borisa Šprema pojavio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, no na kraju je odlučeno da se ipak ne treba obratiti zastupnicima. No on je svejedno objasnio što se sinoć dogodilo na Slavonskoj Aveniji.

"Prije svega radi se o uklanjanju blokade. Prema tome, stvarati atmosferu straha u smislu da se privode prosvjednici je netočno. Znači, uklanjaju se traktori koji blokiraju normalan život građanima. To podrazumijeva da onaj tko pruža otpor, naravno da mora biti primijenjena prisila. U slučaju konkretno sinoć bilo je 29 privedenih, a samo 3 uz prisilu", rekao je Ranko Ostojić.

"Zašto smo privedeni ako smo traktore maknuli?"

Među uhićenima bili su i jedni od glavnih pregovarača Branko Zorić te Igor Rešetar. Pušteni mljekari vratili su se na Slavonsku aveniju, a jedan od prosvjednika Nikola Andrić ogorčen je na prvog čovjeka policije Ranka Ostojića, ali i ministra Jakovinu. "Kad su završeni pregovori rečeno je da sutra nastavljamo pregovore, ali smo zamoljeni da mi vratimo traktore na početne pozicije. To je odrađeno, ali istovremeno je policija poslala svoje ljude da očiste i onaj prvi trak koji je bio ranije blokiran", rekao je Andrić.

Na kratkoj video snimci koja je osvanula na webu, čuje se kako se mljekari ohrabruju dok su okruženi specijalcima. "Nemojte se tući, nemojte se bojati, snimite sve pa ćemo na YouTube staviti", čuje se kako govore. Ubrzo nakon toga, privedeni su na policiju.

Na pitanje koliko je bilo policijskih službenika na terenu, iz Službe za odnose s javnošću zagrebačke policije, kazali su nam: "Koliko je bilo potrebno". 

Točan razlog privođenja mljekara policija još nije objavila.

Nakon privođenja, oko dva sata ujutro, policija je uklonila traktore te deblokirala Slavonsku aveniju.

Tijekom privođenja nije bilo incidenata, tvrde u policiji kao i da su s prometnice ukonjeni traktori.  Velika prikolica koja blokira cestu još nije pomaknuta.

Deseti dan prosvjeda

Tajnik Udruge proizvođača mlijeka osječko-baranjske županije Milan Kosanović za Index je kazao je na putu za Zagreb gdje će opet danas pregovarati, te da je jučer nakon maratonskog sastanka bio da se traktori maknu sa ceste. "Jučer smo razgovarali o cijeni od 2,70 kuna plus 50 lipa, i danas će ministar vidjeti može li se još nešto iz Vlade dogovoriti. Nova cijena bila bi važeća 90 dana", rekao nam je Kosanović.

Mljekarski prosvjedi ušli su u deseti dan. Nakon maratonskog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede dogovor o cijeni mlijeka nije postignut. Dogovorene su tek deblokade cesta. Ministar Jakovina pozvao je prosvjednike samo da odblokiraju promet, a ne da prekinu prosvjede, na što su oni pristali. izjavio je da se nada skorom rješenju te poručio da tema Savjeta nisu pitanje plavog dizela, PDV-a i dodatne interventne mjere Vlade.

Mljekarska industrija pokazuje fleksibilnost i zadnji prijedlog je cijena od 2,41 lipu, rekao je Direktor Croatiastočara Branko Bobetić. Glavni pregovarač Stožera za obranu mlijeka Darko Pavičević rekao je da su im stajališta daleka. Nudi se vatrogasna mjera, a ne želi se pristupiti temeljnom rješenju, mada svi priznaju da smo u pravu, kazao je Pavičević.

Jučer sastančili 11 sati

Jučer su se prvi put sastali ministar Tihomir Jakovina i mljekari, no nezadovoljni mljekari napustili su sastanak te se vratili ispred Dukata i blokirali Slavonsku aveniju. Nakon blokade sastanak se nastavio i trajao do otprilike 22 sata.

Mljekari i na današnje na pregovore s ministrom dolaze s jasnim stavom. Od zahtjeva, kažu, neće odstupiti ni milimetar. Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar naglasio je kako podršku dobivaju sa svih strana. Sastanak se nastavlja danas u 13 sati.

Ukoliko se ne postigne dogovor proizvođači mlijeka Osječko-baranjske županije najavljuju ofenzivu na Zagreb. Tajnik tamošnje Udruge Milan Kosanović istaknuo je kako ovaj puta neće doći samo dvjestotinjak traktora, već njih tisuću, kao što se dogodilo 2009. godine.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina stalno poziva na kompromis, naglašavajući kako prosvjedi i blokade neće donijeti rezultate, jer mljekari na taj način samo štete sebi, ali i cjelokupnoj proizvodnji.

Dok se u Zagrebu pokušava postići dogovor o cijeni litre mlijeka, u Osijeku je potpuno besplatno podijeljeno tisuću litara.

Pročitajte više