Video - Saborski zastupnici za slobodu interneta: "ACTA nam ne treba, ukinimo i ZAMP"



"ACTA je pokušaj ograničavanja još jednog malog preostalog dijela slobode kojeg ljudi imaju. A to je sloboda mišljenja", smatra nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar.


Kregar je u izjavi za Index ACTA-u usporedio s "privatizacijom" vode koja se dogodila u 19. stoljeću, odnosno knjige u 20. stoljeću. Radi se o komercijalizaciji naše slobode, tvrdi Kregar, koju ne bi trebali napuštati samo da bi neki na tome zarađivali.

O ACTA-i smo ovih dana razgovarali s većim brojem saborskih zastupnika. Za neke buduće prilike, "naoružali" smo ih maskama Guya Fawkesa, koje su postale simbol haktivističkog kolektiva Anonymous i njihove borbe protiv nepravde. Zastupnicima smo podijelili i letak na kojem smo ukratko saželi posljedice ACTA-e na internetsku komunikaciju.


Većina zastupnika je, međutim, o ACTA-i već bila dobro informirana. Damir Kajin nam je tako kazao da su ga u ACTA-u uputili članovi IDS-ove mladeži, koji su odreda protiv. Kajin kaže da ne samo da ne bi trebalo uvoditi ACTA-u, već bi trebalo ukinuti i ZAMP.

Ingrid Antičević Marinović, zastupnica SDP-a, kaže da je proučavala ACTA-u u njenom izvornom obliku. Tvrdi da je pitanje autorskih prava složeno pitanje, te da bi bilo neozbiljno već sada ACTA-i decidirano reći "da" ili "ne". No, Antičević Marinović tvrdi da se ACTA-e same po sebi ne treba bojati, jer će, prema njenom mišljenju, hrvatsko zakonodavstvo ipak imati zadnju riječ.

Što su nam sve o ACTA-i rekli zastupnici u Hrvatskom saboru, pogledajte u video prilogu.

Pročitajte više