Video - Uzbuna u Meksiku: "Uspavani" Popocatepetl počeo izbacivati užareno kamenje

MEKSIČKI "uspavani vulkan" Popocatepetl ponovno se probudio. U nedjelju je počeo izbacivati užareno kamenje, što je uzbunilo lokalne vlasti koje su odmah podigle stupanj opasnosti na višu razinu.

Vulkanska aktivnost pojačala se tijekom ponedjeljka, pa su tako stanovnici Mexico Cityja mogli svjedočiti spektakularnim prizorima na 5,450 metara visokom vulkanu. Kupola lave na Popocatepetlu, udaljena svega 80-ak kilometara od meksičkog glavnog grada, počela se širi u petak, priopćio je nacionalni Centar za sprečavanje katastrofe.

Ova iznenadna promjena vulkanske aktivnosti mogla bi izazvati velike probleme u Meksiku, a posebno u njegovom glavnom gradu budući da se vulkan nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Stručnjaci strahuju da bi moglo doći do snažnih eksplozija koje bi užareno kamenje mogle poslati na velike udaljenosti, a strahuju i od "kiše pepela" koja bi se mogla nadviti nad Mexico Cityjem, javlja Reuters.

Sve je spremno za evakuaciju

Centar za sprečavanje katastrofe podigao je stupanj opasnosti za jednu razinu, što ukazuje na mogućnost izbacivanja magme i pojačanih eksplozija. Službe za hitne intervencije već su počele pripremati ekipe za evakuaciju i opremati skloništa svim potrepštinama te su ograničile pristup području oko vulkana. Zračne luke također su upozorene na postojeću opasnost.

Stručnjaci su potvrdili da ovakva vulkanska aktivnost nije uobičajena za Popocatepetl. Proteklih godina vulkan je u nekoliko navrata izbacivao pepo i dim, ali nikada ovim intenzitetom. Stanovnici još uvijek strahuju od ponavljanja katastrofe iz 2000. godine, kada je snažna erupcija uzrokovala evakuaciju više od 50.000 stanovnika u tri države koje okružuju vulkan.

Pročitajte više