Video: Lider poljske stranke Palikot zapalio joint ispred parlamenta

JANUSZ Palikot, istaknuti poljski političar i lider stranke lijevog centra Pokret Palikot, danas je u društvu nekolicine aktivista otvoreno pušio marihuanu ispred poljskog parlamenta.

Palikot se već duže vrijeme bori za liberalizaciju politike prema lakim drogama, a članovi stranke te su stavove uvijek otvoreno iznosili i u parlamentu. Jednom je Palikot najavio da će zapaliti joint u samom parlamentu, nakon čega su reakcije bile takve "kao da je najavio državni udar".

"Uzgajaj, puši, legaliziraj!"

Pred očima policajaca, Palikot i par aktivista na pozornici su podijelili joint i skandirali "Uzgajaj, puši, legaliziraj!". Od vlade su zatražili da dekriminalizira posjedovanje i konzumaciju marihuane, kazavši kako je vlast ekstremno licemjerna jer je Poljska jedna od vodećih proizvođača votke, a istovremeno kažnjava povremene konzumente lakih droga sa zatvorskim kaznama do tri godine, javlja Associated Press.

"Votka je puno opasnija od marihuane. Naši zakoni su zastarjeli i pogrešni", kazao je 26-godišnji odvjetnik Stelios Alewras, okarakteriziravši današnju demonstraciju kao "izlazak pušača trave iz ormara".


Pušenje marihuane je normalna stvar kao pijenje piva

"Želimo pokazati da smo mi normalni ljudi. Ja sam odvjetnik i želim pokazati da je pušenje rave normalna stvar kao pijenje piva", dodao je Alewras.

Policijski dužnosnik Marciej Karczynski kazao je kako su tri osobe uhićene prije samog skupa zbog posjedovanja marihuane, a supstanca koju su aktivisti i Janusz Palikot pušili na pozornici bit će testirana.

Pročitajte više