Vidovdan - Dan koji simbolizira krvavu povijest Balkana

Foto: Agencija Anadolija

U POVIJESTI Balkana mnogo je važnih datuma od kojih su neki duboko ukorijenjeni u svijest naroda ovih prostora. No, jedan od njih ima posebno mjesto. To je Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, koji se obilježava na današnji dan, 28. lipnja.

Taj datum je neobično važan u povijesti balkanskih država, jer su se 28. lipnja odigrali događaji koji su, po mnogima, trajno obilježili povijest ovog dijela Europe, izvještava novinar agencije Anadolija.

Na Vidovdan 1389. godine dogodila se Kosovska bitka srpske i osmanlijske vojske, koja je nagovijestila višestoljetnu vladavinu Osmanskog carstva na tlu Balkana. Na taj datum 1914. godine je i pripadnik organizacije "Mlada Bosna" Gavrilo Princip u Sarajevu ubio austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što je bilo neposredni povod za početak Prvog svjetskog rata. Također, 75. godina kasnije, 28. lipnja 1989. godine, održan je i svesrpski skup na Gazimestanu na Kosovu, odakle je bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević najavio krvave pohode njegove zemlje koji će uslijediti 90-tih godina prošlog stoljeća. Ti događaji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Danas smo opet u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene... Prije šest stoljeća Srbija je ovdje, na polju Kosovu, branila sebe. Ali je branila i Europu. Ona se tada nalazila na njenom bedemu koji je štitio europsku kulturu, religiju, europsko društvo u cjelini", riječi su Miloševića koje i danas pamte žrtve ratova na Balkanu.

Na Vidovdan se i u novije vrijeme događaju važni ili makar simbolični događaji.

Haški tribunal je tako prošle godine na taj datum oslobodio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića točke optužnice za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u sedam općina u BiH, osim Srebrenice. Simbolično, kontroverzni redatelj Emir Kusturica je na Vidovdan 2011. godine počeo graditi Andrićgrad koji je, po izjavama nasljednika, podignut na otetoj zemlji zemljoposjednika Pašana Hadžića iz Višegrada. Akademik Muhamed Filipović je Andrićgrad nazvao simboličnim dovršetkom genocida nad Bošnjacima u tom dijelu BiH.

Vidovdan, koji se obilježava 28. lipnja, je vezan za kosovski mit koji je formiran u 19. stoljeću. Prema ocjenama stručnjaka, taj mit ima veoma važno mjesto u srpskoj tradiciji, a za posljedicu je imao i neke tragične epizode u prošlosti tog naroda.

Pročitajte više