Vijeće studenata traži zaštitu prava redovitih studenata: Hoće li svi studenti koji su navršili 26 godina morati sami plaćati zdravstveno?

Ilustracija: Shutterstock

VIJEĆE studenata veleučilišta i visokih škola Hrvatske (VIVS) uputilo je danas apel javnosti u kojem želi zaštititi prava redovitih studenata koji ispunjavaju svoje obaveze bez obzira na dob, budući da s početkom nove akademske godine svi redoviti studenti koji navrše 26 godina, sukladno Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, neće imati pravo na obvezno zdravstveno osiguranje.

Vijeće studenata VIVS-a, predstavničko tijelo gotovo četvrtine studentske populacije u Hrvatskoj, upozorava da će, po Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu 1. srpnja, redoviti studenti koji navrše 26 godina od 1. listopada za zdravstveno osiguranje morati mjesečno izdvajati do 390 kuna.

Predsjednik Vijeća studenata VIVS Toni Ganjto ističe kako ne žele zaštiti takozvane "vječne studente" koji zloupotrebljavaju osnovna studentska prava, već prava redovitih studenata koji ispunjavaju svoje obveze bez obzira na dob. Podsjeća da redoviti studenti s navršenih 26 godina ne mogu ostvariti status zaposlene osobe, a ne mogu se registrirati ni kao nezaposlene osobe kako bi ostvarili pravo na obvezno zdravstveno osiguranje.

Stoga Vijeće traži da Ministarstvo zdravlja što prije podrži prijedlog izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koje je predložilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), a po kojima će redoviti studenti pravo na obvezno zdravstveno osiguranje moći ostvariti tijekom osam godina od početka studiranja.

Kad je pak riječ o Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, Vijeće ističe kako je "izrazito nekorektno da se o navedenom Zakonu nikada nije provela javna rasprava, niti su u proces izmjena toga zakona bili pozvani ili uključeni studentski predstavnici, bez obzira na to što se zadire u temeljna studentska prava redovitih studenta".

Vijeće studenata VIVS-a smatra da je Ministarstvo zdravlja u pripremi i donošenju toga zakona pokazalo nekoordiniranost s relevantnim dionicima, pa se tako nije savjetovalo ni s MZOS-om koji je pak svoj prijedlog izmjene Zakona, koji ide u korist studentima, uputio tek nakon što je taj zakon stupio na snagu, a studenti su iz medija doznali da gube pravo na zdravstveno osiguranje.

Pročitajte više