Vijeće za obranu: MiG je pao zbog kvara

Foto: MORH

HRVATSKI borbeni zrakoplov MiG 21 koji se 5. kolovoza srušio na području Donje Lomnice kod Velike Gorice pao je zbog kvara, objavljeno je na sjednici Vijeća za obranu.

Na hidrauličkom sustavu došlo je do kvara koji je izazvao niz lančanih reakcija pa su zakazali i neki drugi tehnički elementi, kazao je predsjednik Ivo Josipović, te dodao da nije bilo nikakvih grešaka u zapovjednom lancu.

Nakon ove nesreće počelo se govoriti čak i o potpunom ukidanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Premijer Zoran Milanović protivi se tom prijedlogu.

"Nadam se da se više neće događati da će vojni avioni padati, ali to se događa. I Amerikancima je nedavno pao borbeni avion", rekao je Milanović, te dodao da Hrvatska mora zadržati borbeno zrakoplovstvo, makar na simboličnoj razini.

Borbeni zrakoplov MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane srušio se 5. kolovoza na području Donje Lomnice, nedaleko od Velike Gorice. Riječ je o avionu oznake 121, koji je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj, a nešto ranije toga dana sudjelovao je u svečanom preletu nad Kninom, gdje se održavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Iz MORH-a su tada priopćili kako je pad vjerojatno prouzročilo zatajenje stajnog trapa, uslijed čega se zrakoplov zapalio.

Pročitajte više