Vinkovački SDP: Gradske vlasti zanemaruju kulturna dobra najstarijega grada u Europi

Foto: FAH

SAVJET za kulturu vinkovačkog SDP-a izradio je i gradskim vlastima Vinkovaca uputio prijedlog za dopunu i proširenje liste kulturnih dobara na području grada Vinkovaca kako bi i ona postala dio registra kulturnih dobara na području Vinkovaca u kojemu je, po podacima Ministarstva kulture, 31 kulturno dobro, izvjestili su iz vinkovačkog SDP-a.

Savjet za kulturu Gradske organizacije SDP-a Vinkovci o radu na izradi prijedloga za dopunu i proširenje popisa kulturnih dobara Grada Vinkovaca izvijestio je na konferenciji za novinare prije dva tjedana uz obrazloženje da vinkovačke gradske vlasti ne vode dovoljno brige o kulturnoj baštini Vinkovaca, po arheolozima, najstarijem gradu u Europi, na čijem području se bilježi 8.300 godina neprekinute naseljenosti.

SDP: Gradske vlasti zanemaruju kulturnu baštinu

"Naš je cilj prvenstveno bio na ovaj način pozvati gradsku vlast, ali i građane i zainteresirane subjekte, dakle institucionalno i izvaninstitucionalno, da ulože napor da se končano utvrdi stvaran broj spomenika, spomeničkih obilježja i spomen ploča. Pritom mislimo da se oni popišu, kategoriziraju i vrednuju kao kulturna dobra, bez ideoloških vrednovanja, kao svjedoci povjesti ovoga grada", navode iz SDP-a zamjerajući gradskim vlastima na nebrizi prema kulturnoj baštini.

Napominju kako su svjesni da u godinama rata i poraća nije bilo idealno vrijeme da se naprave značajni iskoraci u tom smjeru, ali kako je ulaskom Hrvatske u EU bez sumnje, došlo vrijeme da se očuvanju kulturne baštine posveti značajna pozornost, a čiji izostanak bi se, mišljenja su, mogao smatrati i pitanjem političke odgovornosti lokalnih vlasti.

Predloženo 49 dobara

Savjet za kulturu vinkovačkog SDP-a, gradskim vlastima te Kulturnom vijeću Grada Vinkovaca dostavio je popis od 49 pokretnih i nepokretnih dobara čije se uvrštenje predlaže na listu Ministarstva kultura.

Uglavnom je riječ o spomen pločama te spomenicima vezanim uz razdoblje NOB-a, ali i spomen poprsjima i kipovima zaslužnih Vinkovčana od kojih se ni jedan ne nalazi na popisu kulturnih dobara Ministarstva kulture, iako je riječ o umjetnički vrijednim dijelima.

Pročitajte više