Vipnetu prihodi pali za 6,4 posto zbog EU smjernica za roaming

Foto: Vipnet

DRUGI najveći mobilni operater u Hrvatskoj iza HT-a, podružnica Telekoma Austria - Vipnet, u prvih je devet mjeseci ove godine generirao operativne prihode u iznosu 293,7 milijuna eura, što je 6,4% manje nego u istom razdoblju lani. Kontinuirano teški tržišni uvjeti i snažna konkurencija u kombinaciji s novim EU smjernicama oko roaminga, koje se od ulaska Hrvatske u EU u potpunosti primjenjuju i na domaće operatere, uzrokovali su pad prihoda unatoč većoj potrošnji, navodi se u analizi iCapitala.

Najvećim dijelom zbog pada prihoda, EBITDA se smanjila za 15,9% na 96,0 milijuna eura, usprkos činjenici da su operativni rashodi ostali gotovo stabilni. U konačnici je EBIT pao za 48,6% na 18,8 milijuna eura. Ipak, ukupni broj fiksnih priključaka povećao se za gotovo 20%, a broj fiksnih internet linija za gotovo 30%, dok je broj mobilnih korisnika pao za 5%, pri čemu je Vipnetov tržišni udio u mobilnom segmentu smanjen s 38,7% na 37,5%.
 
Za usporedbu, najveći domaći mobilni operater HT ostvario je 8% nižu razinu prodaje u prvih devet mjeseci ove godine nego u istom razdoblju prošle, ponajviše zbog intenzivnih konkurentskih pritisaka, padajuće potrošnje i kontinuiranog gospodarskog zaostajanja.
 
HT-ova profitabilnost također je pala u promatranom razdoblju, pri čemu se EBITDA marža suzila za 580 baznih bodova na 41,3%.  Zahtjevna okolina je također prisilila Upravu na smanjenje očekivanja oko EBITDA marže u 2013. na 42-43% s prethodno projiciranih 43-45%. Ukoliko se ulaganje u digitalnu dividendu u 2012. zanemari, CAPEX bi u 2013. trebao biti viši. Menadžment je također potvrdio da prati i analizira prilike za ekspanziju unutar regije.
 
 

Pročitajte više