Više desetaka tisuća gostiju na otvaranju "najljepše džamije u Europi"

Foto: Agencija Anadolija

SVEČANIM otkrivanjem ploče s nazivom i datumom gradnje, smještene pored ulaza u riječku džamiju, otvoren je Islamski centar u Rijeci, javlja agencija Anadolija.

Otvorenju je prethodilo uručivanje "Zlatnih vakufnama" katarskom ministru vakufa (zaklade) Države Katar Gajs Mubareku el-Kuwariju i posebnih priznanja zaslužnima za izgradnju džamije u Rijeci. Nakon svečanog otvorenja upriličen je obilazak džamije i proučena dova.

Na svečanosti otvaranja Islamskog centra govorili su, između ostalih, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, zatim Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz Hasanović i ministar zaklade Države Katar Gajs b. Mubarek el-Kuwari, koji je govorio u ime države Katar i Hameda bin Khalifa et-Thania, katarskog emira i najvećeg donatora.

Svečanosti su nazočili i bivša premijerka RH Jadranka Kosor, bivši predsjednik Stjepan Mesić, ali i mnogobrojni gosti iz Slovenije, BiH, Turske, Srbije i brojnih drugih europskih zemalja. Prema prvim procjenama organizatora, otvorenju je prisustvovali više desetaka tisuća ljudi.

Islamski centar izgrađen je prema zamisli akademskog kipara Dušana Džamonje te arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića.

"Najljepša džamija u Europi"

Novootvoreni Islamski centar u Rijeci postat će od sada centralno mjesto molitve i okupljanja 10-12 tisuća građana islamske vjeroispovijesti koji trenutno žive u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.

Zbog svoje arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti, riječka džamija već je proglašena najljepšom džamijom Europe. Pored specifičnog arhitektonskog izgleda džamije i minareta visokog 24 metra, u sklopu džamije je izgrađen i Islamski centar, a ukupna vrijednost investicije iznosila je deset milijuna eura.

Konferencijska sala, restoran, misafirhana, prostorije za edukaciju mladih, kafeterija, sportska igrališta, parking i višenamjenske prostorije i sale sadržaji su ovog centra.

Novoizgrađena džamija u Rijeci značajna je i po tome što je riječ o prvoj džamiji izgrađenoj na hrvatskom Jadranu od povlačenja Osmanskog carstva s tih prostora. U Rijeci živi i oko 10.000 Bošnjaka koji su se u periodu bivše Jugoslavije doselili u taj grad. Pored džamija u Zagrebu i Gunji, ovo je treća džamija u Hrvatskoj.

Pročitajte više