Više od deset tisuća prosvjednika pred Parlamentom BiH u Sarajevu: "Politika je kurva!"

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

VIŠE od deset tisuća građana Sarajeva, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine, okupilo se danas ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu tražeći hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), javlja Klix.ba.

Formalni dio prosvjeda završen je u 16 sati, ali dobar dio prosvjednika i dalje se ne razilazi. Organizatori okupljanja građane nisu ni pozvali da se raziđu. Redarske službe neće rastjerivati demonstrante, ali postoji mogućnost da će organizatore prosvjeda policija kazneno goniti, s obzirom da se prosvjed nastavlja i izvan prijavljenog vremena.

 


 

Prosvjednici su blokirali centralnu prometnicu koja vodi prema središtu grada. Zaustavili su i tramvajski promet. Među demonstrantima su i brojne majke s djecom, a na prosvjed je pristigla i kolona od barem stotinu taksista koji su došli podržati prosvjed, kao što su i najavili.

Organizatori su preko razglasa pozivali sve građane Sarajeva, ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini da se pridruže demonstracijama i tako "pokažu volju naroda". Prosvjedi će se nastaviti i narednih dana.

Političari, odreknite se trećine plaće!

Prosvjednici su pred zgradama institucija BiH pročitali svoje zahtjeve. Parlamentarcima su dali ultimatum da do 30. lipnja usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju. Također traže formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Od političara traže da se u korist ovog fonda odreknu 30 posto plaće.


"Sa zadovoljstvom mogu reći da građani dostojanstveno prosvjeduju. Nema incidenata i nema nikakvih problema. Nadamo se da će tako ostati. MUP KS u suradnji s ostalim policijskim agencijama osigurava skup kako bi građani mogli mirno i dostojanstveno iznijeti svoje zahtjeve. Apeliram na građane da ne dopuste da dođe do incidenata", kazao je glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Bubnjalo se, pjevalo i plesalo

Među prisutnima su bili i studenti, umirovljenici, poljoprivrednici, glumci... Svi su izrazili bunt, ne samo protiv neusvajanja Zakona o JMB, već i ukupnih prilika u toj zemlji. Prosvjednici su pred zgradama institucija postavili šatore. Pjevali su i plesali uz bubnjeve i trube, a prosvjednicima su najomiljenije pjesme Dubioza kolektiva. "Politika je kurva", orilo se pred Parlamentom BiH.

 


 

U Sarajevo su pristigli i građani Mostara, a očekuje se i dolazak prosvjednika iz Zenice. Stigla su i dva autobusa iz Banje Luke, a očekuje se i jedan autobus iz Prijedora. Također prosvjedi solidarnosti održani su u Mostaru i Banjoj Luci.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko neće nametnuti zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB), zaključeno je na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je jutros održana u Sarajevu. Inzko je izjavio da se pitanje jedinstvenog matičnog broja mora rješavati na državnom nivou.

Edo Maajka stihovima podržao prosvjede


Prosvjede u Sarajevu podržao je i jedan od najpopularnijih repera u regiji, Edo Maajka. Na Svom Facebooku objavio je prikladne stihove koje je skovao za ovu priliku.

"Moji tata i mama vole gutat i šutit
Mislio sam da ih nikad nista neće naljutit
U biti su ljuti dok slušaju vijesti
Al' se neće pobunit dok ima mrvica za jesti
Sad smo konačno na cesti ja, tata i mama
Do'će i dedo i nana da budu s nama
Do'će Tinki vinki, Bumba, Šiljo i Miki,
Dolazi novo vrijeme, pa podrži i ti.
Ovako ne može više, to se vidi i zna
Đe'š ba na nas, bebe iz BiH...."

Pročitajte više