Više od pola milijuna Hrvata od danas može očekivati ovrhu od strane države!

Foto:  Marko Todorov (Cropix)

"POREZNA uprava zaprimila je ukupno 31 tisuću zahtjeva za reprogram poreznog duga fizičkih osoba koji ukupno iznosi nešto više od 2,7 milijardi kuna. Većina zahtjeva odnosi se na obročnu otplatu poreznog duga", piše današnje izdanje Novog lista. Prema podacima Porezne uprave oko 587 tisuća Hrvata može uskoro očekivati ovrhu. 
 
"Dio njih vjerojatno je već pod ovrhom ili im je dugovanje umanjeno. Ne treba zaboraviti da je, primjerice, dužnicima poljoprivrednicima, dug oduziman od poticaja. Zadnji rok za podnošenje zahtjeva za reprogram duga građana istekao je 7. kolovoza", piše Novi list dodajući da se u konačnici na reprogram duga odlučila 31 tisuća fizičkih osoba od njih više od 618 tisuća koji su mogli temeljem zakonskih odredbi zatražiti reprogram svojih dugovanja. 
 
Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba koji je na snagu stupio početkom svibnja, omogućeno je građanima, bivšim obrtnicima, ali i ostalim fizičkim osobama koje su zatvorile registriranu djelatnost, kao i fizičkim osobama u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, reprogram naplate glavnice duga. Obročna otplata, ovisno o visini duga, može biti od 36 do 60 mjeseci uz istovremeni otpis duga s osnove kamate. No, obročna otplata nije beskamatna, odnosno kamatna stopa od 4,5 posto plaća se u mjesečnim obrocima, podsjeća Novi list.   

Pročitajte više