Vlada i poduzetnici odbili poziv sindikata na javnu sjednicu GSV-a o deficitu i dugu

Foto: Hina

ČETIRI sindikalne središnjice SSSH, NHS, MHS, HURS zatražile su da sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u ponedjeljak o upravljanju javnim dugom i deficitom nazoče i resorni ministri, tvrde da bi za stanje u zemlji bilo korisno i sudjelovanje premijera, ali i ističu da njihov prijedlog Vlada i poslodavci nisu prihvatili.

Sindikati su priopćili kako će u raspravi na GSV-u sudjelovati i najistaknutiji stručnjaci u zemlji, među kojima i Ljubo Jurčić i Željko Lovrinčević, a predviđeno je i izlaganje predstavnika Ministarstva financija.

Sindikalna strana je zahtijevala i prisutnost medija tijekom cijele sjednice, jer je zbog složenosti teme rasprava važnija od njenog ishoda, ističe potpredsjednik GSV-a Vilim Ribić u ime četiri sindikalne središnjice - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Matice hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Nerazumljivi razlozi

Ribić, naime, smatra kako je nemoguće da se poslije sjednice samo kroz tri izjave medijima prenese sadržaj i srž rasprave.

Ističe kako, u pripremi sjednice, Vlada i poslodavci nisu, "iz nama nerazumljivih razloga" prihvatili prijedlog sindikata da resorni ministri nazoče sjednici, unatoč tomu što je zemlja, upozorava, u neprilici te nijedna politika nema odgovor. No to, dodaje, "možda u Vladi i HUP-u nisu primijetili".

Ribić naglašava kako je pitanje rješavanja javnog duga pitanje o kojemu ovisi budućnost Hrvatske, te da je s obzirom na dosadašnji neuspjeh na tom planu nužno raspraviti alternativne ekonomske ideje i politike. Dodaje kako GSV nije mjesto na kojem se takvo pitanje može razriješiti, ali da može biti začetnik ozbiljne i široke društvene rasprave na tu temu.


"Takav zadatak GSV ne može obaviti bez nazočnosti medija i prenošenja važnosti ovog problema cijeloj naciji i tim je prije čudno odbijanje sindikalnog prijedloga", ocjenjuje u priopćenju.

Navodi i kako im ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije odgovorio niti na zahtjev da na sjednici budu svi ministri važni za ekonomsku politiku zemlje.

Stoga će sindikalna strana, najavljuje Ribić, u ponedjeljak još jednom prije sjednice zahtijevati njezino otvaranje za javnost.

Pročitajte više