Vlada napokon donosi zakon o osobnom bankrotu

Foto: Hina

VLADA će na sutrašnjoj sjednici usvojiti Zakon o stečaju potrošača popularno nazvan - Zakon o osobnom bankrotu. Taj bi zakon trebao naježim dužnicima donijeti izlaz iz dužničke krize. To bi bilo popraćeno višegodišnjim odricanjem i životom pod paskom suda i vjerovnika.

U posljednjih 10 godina dug građana prema bankama udvostručen je sa 65 na 126 milijardi kuna. Više od 322 tisuće blokiranih građana duguje 28 milijarda kuna. U prosjeku, mjesečno je nevjerojatnih tri i pol tisuće blokiranih računa više.

U postupak osobnog stečaja moći će oni s dugom većim od 30 tisuća kuna koji ne uspijevaju podmiriti dulje od tri mjeseca. Sudski povjerenik preuzeo bi upravljanje imovinom dužnika na jednu do pet godina ako se nagodba vjerovnika i dužnika ne postigne u roku od 90 dana. Dužniku ostaje samo minimalna naknada i jedina nekretnina u kojoj živi. Kolika će biti naknada, određivat će sud.

Država računa da će barem 30 tisuća ljudi problem pokušati riješiti izvansudskom nagodbom, a da će stečaj proglasiti oko 7.500 dužnika. u Udruzi Blokirani ne misle tako.

"To nije dobro rješenje ni za koga, jer tko bi pristao da mu netko upravlja imovinom pet godina uz mogućnost da na kraju ostane bez sve te imovine", istaknuo je Antun Rupa iz Blokiranih za RTL.

Blokirani zagovaraju moratorij na otplatu duga sve dok BDP ne dođe na tri posto.

Pročitajte više