Vlada napravila plan upravljanja državnom imovinom

Foto: Hina

PRIJEDLOG plana upravljanja imovinom u 2014. donesen je na sjednici Vlade. Jedan je to od tri ključna dokumenta upravljanja državnom imovinom, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Prethodili su mu zakon, strategija i Registar imovine.

"Time zapravo osiguravamo da imovina RH bude u službi gospodarskog rasta i zaštite nacionalnih interesa. Upravo je cilj vlasništva države osigurati kontrolu nad prirodnim bogatstvima, kulturnim i drugom baštinom, važnim trgovačkim društvima i drugim resursima, ali i prihode koji se mogu koristiti za opće dobro", istaknuo je Ostojić.
 
U fokusu je upravljanje strateškim trgovačkim društvima, restrukturiranje, plan prodaje dionica, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Planom se, uz ostalo, rješava pitanje raspolaganja stanovima i zemljištima, te postupanje s imovinom stečenom u kaznenim djelima. Rješavaju su se i imovinsko-pravni odnosi s jedinicama lokalne samouprave, bivše vojne nekretnine, njihovo stavljanje u funkciju i slično. "Moram naglasiti da je ovo prvi put da imamo plan. Prije nije postojala ni strategija ni registar ni plan i ovo je prvi put da će se iznijeti izvješće o raspolaganju imovinom u vlasništvu RH i Hrvatskom saboru o realiziranom."
 
Na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je usvojeni zaključak o Prijedlogu karte regionalnih potpora za razdoblje od 2014. do 2020. godine te zaključak o uvažavanju stupnja razvijenosti županija pri izradi programa potpora. Ukratko - štite se manje razvijeni, a krajnji učinak je veći broj poduzetnika s potporom.
 
"To bi značilo da ovim zaključkom utvrđujemo da najrazvijenije regije manje razvijene NUC2 regije ne mogu dobiti veću potporu nego što to mogu dobiti najmanje razvijene regije u više razvijenoj NUC2 regiji. Dakle, prekomplicirano zvuči", rekao je Grčić, a nadovezao se Milanović. "Ne, uopće nije prekomplicirano, oni koji su za to zainteresirani, odmah će shvatiti, to ne može biti jednostavnije rečeno."
 
Prema karti regionalnih potpora, Hrvatska se dijeli na Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku.

Pročitajte više