Vlada ne dira državne službenike: "Uzet ćemo samo dodatke i smanjiti prekovremene"

MINISTAR regionalnog razvoja Branko Grčić smatra da su u projekciji proračuna uspjeli "uravnotežiti priču" tako da su mjere rasporedili prema svima jednako te da će uspjeti građanima sačuvati standard, a gospodarstvenicima konkurentnost.

Grčić se nije složio da je njihovo mijenjanje platnih razreda jednako HDZ-ovom uvođenju kriznog poreza koji je ubrzo bio nazvan "haračem". "Radi se nužnoj preraspodjeli da bi se kompenzirao dio efekata mogućeg rasta cijena uslijed većeg PDV-a. Oko 750 tisuća ljudi će imati povećanje plaće, to su oni u nižim platnim razredima, a na račun onih koji imaju nešto veću plaću", kazao je Grčić u Dnevniku HRT-a i dodao da u Vladi smatraju kako je to pravedno.

"Ne diramo kolektivne ugovore"


Po njemu, hrvatski zdravstveni sustav neće biti ugrožen zbog snižavanja doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto. "Kompletan PDV koji će se prikupiti, oko 2,5 milijardi više, će ići na pokriće onog troška koji proizlazi iz manjih doprinosa za zdravstveno osiguranje. Zapravo prenosimo teret sa direktnih na indirektne poreze", objasnio je Grčić koji tvrdi da se neće mijenjati niti kolektivni ugovori zaposlenih u državnim službama. Neće biti otkaza onima koji imaju ugovor o radu, ali će im skresati "neke dodatke koji su se ponekad dijelili i bez kriterija".

Štednju će Vlada pokušati ostvariti i kresanjem noćnog rada i prekovremenih sati na trećinu koliko ih je sada. Grčić nije objasnio znači li to da će državni službenici još manje raditi, nego što sada rade. 

Pročitajte više