Vlada ne vraća Audije, Milanović se pravda: Uzeli smo nižu klasu nego HDZ, nismo znali da toliko koštaju

Foto: Hina

SKUPI Audiji za potrebe članova vlade Zorana Milanovića su kupljeni, i sada nema nazad. Priznao je to i sam premijer u svom pojavljivanju pred novinarima u Banskim dvorima.


"Nabava je gotova. Ono što je potpisano moramo poštivati", kaže Milanović i dodaje: "Nema raskidanja ugovora. Ti automobili će naći svoje mjesto unutar državnog protokola jer svaka država za takvim automobilima ima potrebe".

Premijer nije znao što kupuje

Milanović i dalje tvrdi da nije znao kakva vrsta automobila se naručuje. To su detalji kojima se, kako kaže, kao premijer ne bavi. Da je znao, ne bi dopustio da se kupuju automobili koji koštaju 650 tisuća kuna.

"Nisam se do sada time bavio, ali sada imam potrebu o tome govoriti jer ispada da su ti automobili u vrijednosti prosječnog trosobnog stana u Hrvatskoj", kaže Milanović.

Sve po zakonu

Ipak, ističe da je javna nabava provedena u skladu sa zakonom i važećim propisima. Pozvao se pri tome na Odluku o korištenju službenih automobila, za koju naglašava da je na snazi već desetak godina. Prema toj odluci, ministri, potpredsjednici Vlade i premijer imaju pravo na korištenje službenih automobila gornje klase.

"U ovoj nabavi to je spušteno na gornju srednju klasu, rečeno mi je da u tu klasu spadaju automobili koji su nabavljeni", kaže Milanović. No, ističe kako nije u redu da se ministri voze u tako skupim automobilima.

"Može se i duplo jeftinije"


"Mene su kao predsjednika SDP-a vozili u duplo jeftinijem automobilu, koji je godišnje prolazio po 70-ak tisuća kilometara i sve je bilo u redu. Dakle, za duplo manje novca moguće je dobiti dobar auto", kaže Milanović.

O samoj odluci koja vrhu Vlade dozvoljava korištenje službenih automobila gornje klase Milanović, kako kaže, nikada nije razmišljao. Tek je sada, kako tvrdi, shvatio da se radi o nepotrebnom razbacivanju novcem.

"To je ogroman novac i probat ćemo to srezati za duplo. Ne znam da li da zahvalim onima koji su nam na ovo skrenuli pozornost, ne bavim se inače takvim detaljima niti se ubuduće mislim njima baviti, ali ovo je sada postalo više od detalja. To su preskupe stvari i za njima nema potrebe. Ubuduće to neće biti tako. Ministri će se i dalje voziti u skupim automobilima, ali ne ovako skupima. To moraju biti dobri automobili koji cijele godine, po svim vremenskim uvjetima, moraju ići do svih krajeva Hrvatske", kaže Milanović.

Mijenjat će se pravilnik

"Ova Vlada je za razliku od prethodnih radila po propisima, ali sada smo uočili da je to previše. Kada vidite koliko nešto košta, shvatiti što je gornja klasa, a što visoka srednja klasa, što je po meni sasvim dovoljno za ministra. Meni je takav automobil bio dovoljan kao predsjedniku stranke, bio bi mi dovoljan i sada kao predsjedniku Vlade da osiguranje nema neke druge zahtjeve. Ali to su jedan ili dva automobila u državi", kaže Milanović.


Premijer tvrdi da će se Odluka o korištenju službenih automobila možda morati mijenjati. "Možda je problem u odluci. Možda bi trebalo regulirati pragove cijena automobila. Vidjet ćemo", rekao je Milanović i zaključio: "Mislim da sam bio savršeno jasan. Ministri će koristiti manje skupe automobile. Ne mogu se ni ti automobili koje će koristiti nazvati jeftinima, jer ja si takav automobil od svoje plaće nikad nisam uspio priuštiti".

Zbog pritiska javnosti htjeli vratiti Audije

Kako Media servis doznaje, Vlada je pokušala naći način da vrati skupocjene Audije autokući. Ispitivali su se se načini kako to najbezbolnije učiniti u suradnji sa Središnjim uredom za javnu nabavu. Na koncu je ipak, kako se čini, utvrđeno da ugovor o nabavi nije moguće raskinuti.

Svi u Vladi podržali su inicijativu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji je nakon što je jučer tvrdio da ne zna u kakvom će se autu voziti i upitao - bi li se trebao voziti u kočiji, danas zaključio kako je neprimjereno da se ministar vozi u automobilu vrijednom 647 tisuća kuna.

"Apsolutno je neprimjereno da bilo koji ministar vozi automobil od 647.000 kuna. Zato zahvaljujem novinaru koji me na to upozorio. Razgovarao sam sa šefom ureda za javnu nabavu. Automobili još nisu isporučeni i tražio sam da se poduzme sve što je moguće kako bi se ta vozila zamijenila dvostruko jeftinijima", rekao je.


Jovanović se posuo pepelom i zbog jučerašnje reakcije. Tvrdi da je ostao zatečen pitanjem i ispričao se javnosti.

"Moja je reakcija bila nepotrebna i nepromišljena. Opet sam postao negativac. Ispričavam se svim građanima koje je uvrijedila moja izjava", rekao je Jovanović. Tvrdi i da je svjestan problema s kojima se suočavaju građani. U sklopu javne nabave vozila za institucije iz ožujka 2013., među kojima je najveći broj namijenjen policiji, nabavljaju se i skupocjeni Audiji A 6 i to 11 komada za ministarstva. Vozila se nabavljaju putem operativnog leasinga.

Ostojić: Lažna afera

Na najavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da će umjesto Audija A 6 tražiti drugi, upola jeftini automobil, ministar Ranko Ostojić je kazao kako mu je jedino važno da policija napokon dobiva automobile potrebne za obavljanje posla.

Aferu s nabavom 1500 automobila za potrebe Vlade, ministarstava, Sabora i Ureda Predsjednika Republike Ostojić je nazvao lažnom, "kao što su bile lažne priče o 132 terenca, o tome da je netko uzeo dječje vrtiće, škole itd."

"Ne možete prikazati sliku niti jednog od tih terenaca. Moram reći da mi je izuzetno drago da policija dobiva opremu, jer se u tim autima neću voziti ja, nego oni", kazao je Ostojić.


Objašnjavajući nabavu luksuznih Audija A 6 za ministre Ostojić je kazao kako su ministri do sada imali automobile više klase.

"Do sada smo imali automobile više klase, ali nema potrebe da to pravdam. Znači, do sada je mogao biti Audi A 8, a sada ne može biti A 6. Viša klasa se spušta u nižu, radi se o leasingu, a ne o kupnji automobila i ta tema nije najbitnija u ovoj situaciji", rekao je.

Naglasio je da se uzimaju automobili sa servisom i svim dijelovima, pa Vlada neće morati plaćati troškove održavanja.

"Ne želim braniti ovo pitanje ni ići za tom demagogijom pa reći, nećemo putovati automobilima, nego na drugi način. Mislim da treba naći mjeru i reći da ovo zaista nije najbitnija točka", kazao je Ostojić.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je kako je njegov službeni automobil Audi A6 prešao više od 400.000 kilometara.

"Naravno da trebamo postići mjeru između toga što su potrebe naših službenih putovanja i pritom ne pretjerivati u cijeni, sigurno se može naći neki pristup", rekao je Miljenić ne želeći govoriti u kakvim automobilima bi se trebali voziti ministri "da ne bi ispalo da favorizira neku marku".

Pročitajte više